Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:21 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Scrisoare deschisă către cititor

ro

04 Jun, 2022 00:00 1610 Marime text


Dragă cititor,
 
Nu cred că am mai vorbit de ceva timp, chiar dacă tu citești zilnic știri. Fie la noi pe ziar sau în altă parte, ești conectat cu noi, cum și noi suntem conectați cu tine. Noi culegem informații, le îmbrăcăm cu context și le livrăm către tine.
 
Înainte, pe vremuri, când jurnalismul se făcea fără acces la Internet, feedback-ul pe care îl primeam era scăzut. Lumea cumpăra ziarul pentru că era singura sursă de informare a cotidianului. Și atunci citea lumea bârfe, glumițe, completau rebusul de pe ultima pagină sau se amuza la un banc aruncat pentru a umple ziarul.
 
Jurnalistul muncea zile, săptămâni, uneori luni pentru o anchetă și chiar dacă nu primea un răspuns de la cititor pe o rețea de socializare, cum este astăzi, auzea în tramvai că se discuta despre ceea ce a scris. Stătea la coadă la alimentară și auzea șușoteli despre subiect. Vorbele sale erau transportate prin viu grai mai departe. Conducerea țării, persoanele publice făceau revista presei la prima oră să știe cum să își adapteze discursul în funcție de cum dicta media.
 
Jurnalismul era și este a patra putere în Stat. Libertatea presei constă în scrierea fără constrângeri a evenimentelor și faptelor care influențează la un anumit nivel opinia publică.
 
Acum, în anul 2022, rețelele de socializare a tăiat granița între jurnalist și cititor. Acea graniță a fost redusă la o reacție, un share, un comentariu. Și de multe ori ceea ce se comentează nu are legătură cu ceea ce este scris. Omul a deprins un obicei straniu, din punctul meu de vedere – de a comenta ca expert la orice subiect. Brusc, neprofesionistul devine profesionist, necunoscătorul devine atotcunoscător, jurnalismul devine un simplu roboțel care tastează, iar în opinia multora nu are personalitate.
 
Jurnalismul nu mai este respectat în multe grupuri sociale căci este confundat cu ceea ce alții numesc „can-can”.
 
Eu îmi doresc ca tinerii care aspiră să devină jurnaliști nu se confundă cu ceea ce își proiectează anumiți cititori despre cariera în media. Jurnalismul nu înseamnă doar vorbe în vânt, clickbait, can-can, ci este o datorie sacră de a informa cetățeanul despre ceea ce îl privește.
 
Anul acesta, pe 3 mai am sărbătorit Ziua Mondială a Libertății Presei. Iar tema din acesta an a fost „Journalism under Digital Siege”, care pe scurt se axează pe era digitală și impactul ei asupra libertății de exprimare, cât și de siguranța jurnalistului într-o eră în care pandemia, războiul și pericolul social este la ordinea zilei. Accesul la informație a fost un alt punct forte al celebrării acestei zile.
 
A trecut o lună de la această sărbătoare și am simțit nevoia de a reaminti – jurnalistul are datoria sacră de a se informa și informa mai departe.
 
Atât,
Claudia CORBU
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii