Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:28 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Scrutinul… secunzilor?!

ro

10 May, 2016 00:00 2200 Marime text


Alegerile locale din acest an sunt atipice. Constrângerile impuse de legea electorală vor „priva“ românii de „suvenirurile“ electorale, dar şi de lansările fastuoase ale candidaţilor, ca urmare a limitării fondurilor alocate campaniei electorale.
 
Vrând-nevrând, partidele politice s-au văzut puse în situaţia de a schimba strategiile electorale. Candidaţi şi susţinători ai acestora vor fi nevoiţi să-şi rupă pingelele în încercarea de a convinge cât mai mulţi cetăţeni cu drept de vot că ei sunt cei mai buni şi că merită să se ocupe de soarta comunităţii. Şi cum în privat sunt mult mai buni de gură şi mult mai convingători, mizând pe respectul oamenilor care tac şi ascultă, sunt convinsă că, la Constanţa, fie că vorbim de municipiul reşedinţă de judeţ, fie că ne referim la alte localităţi din judeţ, alegătorii nu vor avea parte de dezbateri electorale pe programe pentru că un moderator informat, echidistant şi dornic să informeze corect telespectatorii ar incomoda invitaţii.
 
Totuşi, la nivelul judeţului  nostru, „noutatea“ scrutinului electoral din 5 iunie va fi asigurată şi de aspiranţii la mandatele de primar. În numeroase localităţi, la linia de start a competiţiei s-au aliniat foşti şi actuali primari, dar şi mulţi „secunzi“ ai edililor-şefi. Să fie vara anului 2016 momentul promovării „secunzilor“ sau intervenţia masivă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI) a forţat conducerile de partid să recurgă la schimbări? Aşa se poate explica trimiterea în bătălia electorală pentru obţinerea mandatelor de primar a multor viceprimari în funcţie. Mulţi ar spune că au ca atu faptul că, activând deja în primării, aceştia au habar de administraţie publică, ar putea cunoaşte ceva legislaţie în domeniu şi cunosc mersul lucrurilor, ceea ce i-ar scuti pe oameni de „perioada de acomodare“ a primarului nou ales.
 
Însă această „familiarizare“ a candidatului cu locul de muncă, cumulată cu „tovărăşia“ şi colaborarea cu edilul-şef în perioada mandatului sau, după caz, a mandatelor existente în palmaresul primarului, îi poate „ajuta“ pe secunzi să asigure „continuitatea în administraţia publică locală“. Continuitate în derularea contractelor, continuitate în alocarea de fonduri cu preponderenţă în anumite direcţii, continuitate în relaţia cu societatea civilă şi cu reprezentanţii mass-media, cărora le acordă „atenţia cuvenită“ în funcţie de interes sau în pragul unor momente decisive în cariera lor politică sau profesională, iar lista ar putea continua…
 
Chiar dacă unii „secunzi“ au dus, în unele cazuri, greul din primăriile în care lucrează, edilii-şefi având alte priorităţi şi preocupări, de-a lungul mandatului sau mandatelor, ei au preferat să fie retraşi. S-au ferit de luminile reflectoarelor, nu s-au înghesuit să dea declaraţii şi, mai rar, în caz „de forţă majoră“, apăreau la vreo inaugurare sau eveniment organizat de Primărie.
 
Odată cu ivirea posibilităţii de promovare, secunzii au prins avânt. Au început să răspundă la telefon, să dea declaraţii şi lămuriri, să devină vizibili… totul pentru creşterea notorietăţii. 
 
Dacă va fi sau nu scrutinul dedicat promovării secunzilor doar electoratul va decide, însă sper ca în cabina de vot fiecare alegător să filtreze atent toate informaţiile şi să aplice ştampila „Votat“ pe cel care-i inspiră încredere, astfel încât, în următorii patru ani, să fie sigur că interesele lui şi ale comunităţii din care face parte vor fi prioritare edilului-şef ales.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii