Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:15 17 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Setea de bani, pericol de înec. Marea își cere tributul

ro

16 Aug, 2019 22:17 3038 Marime text
Marea Neagră de azi nu mai este cea de acum 20-30 de ani și nici măcar cea de acum cinci ani. Încălzirea globală a dus la modificarea radicală a comportamentului mării, făcând-o extrem de periculoasă.
 
Un alt factor care contribuie la producerea deceselor din largul Mării Negre este și lărgirea plajelor. Setea de bani, dorința de „tot mai mult” îi determină pe proprietarii plajelor să lărgească tronsonul de nisip pentru a face loc mai multor șezlonguri, baldachine sau beach baruri.
 
Cantități mari de nisip au fost dislocate din larg, ceea ce permite formarea unor curenți periculoși. Totodată, geamandurile au fost mutate mai spre mal, însă asta nu îi face pe aventurieri să renunțe la înotatul dincolo de geamandură.
 
Dacă acum cinci ani, spre exemplu, adâncimea apei de 1,50 metri era la o distanță de aproximativ 200-300 metri față de mal, în prezent, această adâncime este la aproximativ la 20-30 de metri, iar cei care vin la mare au tendința să înoate tot la fel de departe.

Mulți turiști, dar și constănțeni de-ai noștri se tot aventurează în apele Mării Negre, neținând cont de avertizările de pe mal, de salvamari sau de steagurile arborate, deloc la voia întâmplării sau după bunul plac, motiv pentru care ajung pe mâinile medicilor, care fac eforturi, uneori zadarnice, pentru a le salva viața.
 
Unii dintre cei care se îneacă sunt înotători buni, care spun că pot face față unei mări agitate. Din păcate, nu este așa, mulți dintre ei dându-și ultima suflare pe plajă, sub ochii îndurerați ai familiei. 

Majoritatea celor care s-au înecat au intrat în apă când era arborat steagul galben, care permite doar celor experimentați să înoate, sau steagul roşu, care interzice scăldatul în mare.
 
De asemenea, foarte multe cazuri de înec au pornit de la probleme medicale de care persoanele în cauză nu ştiau, afecțiunile agravându-se la efort.

 
În cazul copiilor care și-au găsit sfârșitul între valurile mării, ei au fost lăsați nesupravegheați pe plajă sau în apă și de aici nenorocirea.
 
Am pomenit copiii, dar ce ne facem cu cei în etate? Pe unii, nici vârsta nu îi opreşte - dovada clară, acum două săptămâni, o femeie de 82 de ani plutea pe o saltea în largul Mării Negre, la Vadu. Neștiind să înoate, ea se afla într-un uriaș pericol de înec.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii