Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:47 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Şi sportul constănţean trăieşte

ro

20 Nov, 2015 00:00 2290 Marime text


„Jeane, ce faci, mă, trăieşti?“, celebra replică a crainicului stadionului „Farul“ din Constanţa din dialogul halucinant cu fostul şofer al FC Farul, Jean Podaru, pe care, din greşeală, tocmai îl anunţase mort la un meci, cerând şi un moment de reculegere în memoria sa, atinge şi sportul constănţean, care, în ultimul timp, a dat şi mai multe semne certe de viaţă.
 
Suferinţă, dar şi bucurie. Negru, dar şi alb. În prezent, sportul constănţean atinge ambele extreme. De la echipe care au închis obloanele (ultimele fiind RCJ Farul, la rugby, HCM Constanţa, la handbal, şi Callatis Mangalia, la fotbal), la formaţii care suferă, fiind legate cu un lanţ al înfrângerilor (gen CSU Neptun, la handbal feminin) sau care şchiopătează în startul sezonului (voleibaliştii campioni de la CVM Tomis), mai apar şi raze de soare, uneori luminând puternic şi dând o căldură binefăcătoare, semn că, la Constanţa, sportul n-a murit, mai are destule resurse.
 
Ultimele mari victorii au venit din gimnastica aerobică, de la Campionatul European de la Elvas, unde România a fost numărul 1, cucerind în total, la seniori şi la juniori, 13 medalii. La ambele categorii de vârstă, CS Farul Constanţa a avut zece sportivi şi sportive, iar CSS1 Constanţa, o reprezentantă (la junioare). CS Farul dă grosul lotului naţional la seniori, secţia de gimnastică aerobică aducându-le grupării de pe litoral, dar şi României, de mulţi ani de acum, succese răsunătoare.
 
La tenis de masă, Eliza Samara a ieşit campioană europeană la individual (la senioare), iar în alte două probe a cucerit argintul, fiind figura centrală a întrecerii continentale din Rusia. Cea mai bună jucătoare a României a fost secondată, pe linia performanţelor, de Cristian Pletea, un tânăr care, la numai 15 ani, a cucerit deja titluri şi medalii cât alţii în jumătate de carieră. Cristi se anunţă un mare star al tenisului de masă.
 
La Europenele de rugby Under-19, multipla campioană naţională de juniori Tomitanii Constanţa a avut cinci oameni (patru sportivi şi un antrenor) în selecţionata României, care s-a clasat pe locul doi. Pe poziţia secundă, dar în circuitul profesionist WTA, a încheiat anul şi Simona Halep, la tenis, un sport în care Constanţa e tare la fileu şi cu Horia Tecău, ajuns în premieră în semifinalele Turneului Campionilor la dublu, dar şi câştigător, în acest an, printre altele, al turneului de Mare Şlem de la Wimbledon. Horia poate termina sezonul chiar pe locul 1 în ierarhia mondială a perechilor de dublu!
 
CS Farul o are în prima linie şi pe Daniela Hondiu, recent medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de Sambo rezervat senioarelor. Nu e mare competiţie internaţională la care Daniela să nu urce pe podium. Cu certitudine, tânăra de 25 de ani reprezintă un transfer inspirat al CS Farul, realizat în urmă cu un an. La fotbal, FC Viitorul e vicelidera şi revelaţia Ligii 1 şi joacă (vorbesc şi cifrele) cel mai frumos fotbal din România. Deşi evoluează în eşalonul secund, FC Farul speră să promoveze, în sfârşit, la anul, după multe sezoane de contraperformanţă. Iar aceleaşi gânduri le au şi handbaliştii de la HC Dobrogea Sud, pe care nimic nu pare să-i oprească din drumul spre Divizia Naţională.                   
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii