Editorial Solidari cu cetățenii din Ucraina. Cum sunt privite măsurile de ajutorare a refugiaților în spațiul virtual
Editorial: Solidari cu cetățenii din Ucraina. Cum sunt privite măsurile de ajutorare a refugiaților în spațiul- Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aloca 45 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru recuperarea cheltuielilor cu cazarea pentru cetăţenii români care găzduiesc refugiaţi ucraineni
- Toate măsurile luate atât de persoane fizice, cât și de autorități au împărțit lumea în două.
- Zilnic în România intră câteva mii de cetățeni ucraineni care au sperat poate ca în ultimul ceas situația din țara lor să revină la normal.
A trecut deja o lună și jumătate de la izbucnirea crizei din Ucraina și, mai mulți refugiații din țara vecină care au plecat din calea războiului au ales să rămână în România. Impresionant este că mulți dintre români au sărit, fără să stea pe gânduri, în ajutorul refugiaților, pe care i-au ajutat să își găsească un loc de cazare și să aibă tot ce au nevoie pentru un trai liniștit.
Mulți români au ales să găzduiască familii din Ucraina care și-au luat copiii și au fugit din calea războiului. Multe campanii de donare pentru cetățenii ucraineni au fost organizate atât de persoane fizice, cât și de autorități.
Ieri, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aloca 45 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru recuperarea cheltuielilor cu cazarea pentru cetăţenii români care găzduiesc refugiaţi ucraineni. Astfel, în perioada următoare, cetăţenii români care găzduiesc cetăţeni ucraineni vor putea să beneficieze de recuperarea banilor cheltuiţi cu cazarea, în valoare de 50 de lei pe zi.
Toate măsurile luate atât de persoane fizice, cât și de autorități au împărțit lumea în două. Mai exact, majoritatea consideră că este normal să le sărim în ajutor cetățenilor ucraineni care au nevoie foarte mare de sprijin acum. În schimb, sunt și cetățeni care sunt de părere că nu trebuie dați la o parte românii cu posibilități financiare reduse și care reușesc cu greu să își achite cheltuielile de zi cu zi, cu toate că au locuri de muncă și fac tot posibilul să supraviețuiască.
Cu toate acestea există mai multe campanii de ajutorare a celor cu posibilități financiare reduse, în special în perioada marilor sărbători. Se observă de fiecare dată că sunt mulți cei care răspund prezent la aceste campanii și astfel cei mai puțin norocoși primesc produsele necesare.
În mediul virtual discuțiile pe tema ajutorării refugiaților ucraineni degenerează adesea, unii dintre cei care comentează fiind împotirva acestor măsuri susținute atât de cetățeni cât și de autorități.
Un alt aspect contestat de unii este faptul că pentru cetățenii ucraineni se asigură servicii medicale gratuit, iar în schimb românii trebuie să achite atunci când au nevoie de o analiză medicală.
Zilnic în România intră câteva mii de cetățeni ucraineni care au sperat poate ca în ultimul ceas situația din țara lor să revină la normal.„Nu este corect ca noi, în continuare să fim nevoiți să achităm contravaloarea unor analize medicale doar pentru simplul fapt că nu am știut cu două luni înainte perioada în care vom avea nevoie de analize. Plătim lună de lună asigurări medicale și cu toate acestea nu beneficiem de tot ce avem nevoie. Oare cât de complicat ar fi să beneficiem oricând de analize gratuite. Doar nu își face cineva analize fără să aibă nevoie. De asemenea, sunt clinici care efectuează tratament stomatologic gratuit pentru cetățenii ucraineni. Un aspect lăudabil. Dar pentru noi, românii, de ce nu se fac astfel de campanii“ – preciza o constănțeancă.
Din păcate, unii dintre cei care au ales să plece din Ucraina nu mai au unde să revină. Orașe întregi au fost distruse, la fel și casele oamenilor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp