Editorial Solidaritatea nu are frontiere. Sportul constănțean, mângâiere pentru suflete hăituite de războiul din Ucraina
Editorial: Solidaritatea nu are frontiere. Sportul constănțean, mângâiere pentru suflete hăituite de războiul
12 Mar, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
4134
Marime text
- În fața dramei din Ucraina, dovezile de omenie și de suflet mare nu au întârziat să apară și printre echipele, sportivii și cluburile sportive de pe litoral.
- Fie că e vorba de ajutor concret, fie că e vorba de sprijin moral, orice contează pentru a arăta că Ucraina nu e singură.
- Eroi cunoscuți sau anonimi, cei din lumea sportului constănțean și-au făcut o datorie de suflet din a le aduce un strop de alinare celor afectați de războiul din țara vecină.
Războiul care a lovit Ucraina a acționat ca un tsunami în afara granițelor țării invadate de forțele armate ruse, ridicând un val uriaș de simpatie și solidaritate în întreaga lume. Nici Constanța nu a rămas neatinsă emoțional de drama ucraineană, iar o mână de ajutor a sărit să dea și sportul de la malul mării.
Cum mișcarea sportivă cultivă ca nimeni alta spiritul de echipă și ajutorul oferit celui de lângă tine, care are nevoie de sprijin, dovezile de omenie și de suflet mare nu au întârziat să apară și printre echipele și cluburile sportive de pe litoral. Menționez câteva dintre ele, ca un exemplu că, atunci când a fost nevoie, Constanța sportivă nu a întârziat să ofere o mână de ajutor. Fie că e vorba de ajutor concret, fie că e vorba de sprijin moral, orice contează pentru a arăta că Ucraina nu e singură.
Proprietar al unui grup hotelier pe litoral, George Teșeleanu, președintele CS Pantheon Constanța, este implicat puternic, în această perioadă, în campania de ajutorare a refugiaților din Ucraina. Astfel, mame și copii din țara vecină, care au fugit din calea războiului, au fost cazați la hoteluri din Constanța, Neptun și Venus ale lanțului hotelier menționat, iar, în plus, pentru a fi rupți, fie și pentru puțin timp, de dramele cărora le-au fost martori, copiii au fost integrați și la lecții de judo în dojo-urile CS Pantheon.
De asemenea, clubul s-a oferit să-i găzduiască, la Constanța, familia lui Georgii Zantaraia, un mare judoka ucrainean, care a evoluat și pentru CS Pantheon, în 2018. Sportivul de 34 de ani e acum sub arme la Kiev, apărându-și țara ca voluntar, iar familia sa a reușit să părăsească Ucraina, mergând în altă parte înainte de invitația constănțeană.
Și Academia Hagi, și Farul Constanța s-au alăturat campaniei de sprijinire a victimelor războiului din Ucraina. Gruparea de pe litoral susține demersal UNICEF Romania de sprijinire a copiilor afectați de conflagrația din țara vecină, prin înființarea centrelor de tip „Blue Dot“. La partida cu FC Botoșani, jucătorii Farului au intrat pe teren purtând tricouri speciale și au purtat un banner al campaniei.
În același timp, tot ca o dovadă de sprijin a cauzei Ucrainei și a faptului că gruparea de pe litoral este alături de poporul vecin, afectat de război, tabela de marcaj a stadionului central al complexului Academiei Hagi, de la Ovidiu, cel pe care s-a jucat meciul cu FC Botoșani, a fost în culorile steagului Ucrainei.
Șocat de războiul din țara vecină, care face nenumărate victime și în rândul civililor nevinovați, Gheorghe Hagi, managerul tehnic al Farului Constanța, a avut, la conferința de presă de după partida CSU Craiova - Farul, un discurs manifest împotriva confruntării armate.
Ulterior, la antrenametele grupelor de juniori ale „marinarilor“ au fost primiți doi tineri jucători ucraineni, de 12, respectiv 14 ani, verișori, care practicau fotbalul la Cernomoreț Odesa. Farul și Academia Hagi sprijină copiii din Ucraina și s-au declarat de acord să-i primească pe toți tinerii fotbaliști refugiați în România, pentru a-i face să uite de momentele grele prin care trec.
Să mergem mai departe. La meciul din deplasare cu Rapid București, voleibalistele de la CS Medgidia și-au arătat susținerea față de cauza ucrainenilor și au prezentat mesaje contra războiului din Ucraina, scriindu-și pe mâini, în engleză, „Opriți războiul!“. Iar la partida de acasă cu Știința Bacău, suporterii prezenți în Sala Sporturilor „Iftimie Ilisei“ din Medgidia au ridicat din tribună foi cu același mesaj, atât în română, cât și în engleză.
La baschet, clubul Athletic Neptun Constanța a lansat și el o campanie umanitară, adresându-le spectatorilor de la meciul de acasă cu CSM Petrolul Ploiești invitația de a aduce la sală și a dona diferite lucruri pentru cei care se refugiază în România din calea războiului. Iar strângere de produse se va face și la meciul de acasă (Sala Sporturilor) cu SCM Ohma Timișoara, de sâmbătă, 12 martie, de la ora 17.00.
Nu în ultimul rând, atletul veteran din Năvodari Ioan Chifu a donat o sumă pentru United Help Ukraine, în ziua în care a împlinit 53 de ani, sărbătorind evenimentul aniversar printr-o cursă de 53 de kilometri.
Iată numai câteva exemple pe care vi le-am adus în atenție. Cu siguranță, sunt și altele, din lumea sportului, eroi anonimi sau nu care și-au făcut o datorie de suflet din a le aduce mângâiere și un strop de alinare celor afectați de războiul din țara vecină.
Citește și:
Doi tineri fotbaliști ucraineni, verișori, refugiați în România, se pregătesc cu juniorii Farului Constanța (GALERIE FOTO + VIDEO)
Judoka Georgii Zantaraia
În 2018, ieșea vicecampion al României cu CS Pantheon Constanța, acum e în vâltoarea războiului din Ucraina (GALERIE FOTO)
Gică Hagi, șocat de războiul din Ucraina
„Pentru binele tuturor de pe pământ, opriți-vă! Și uitați de lucrul acesta!“
Farul Constanța susține campania UNICEF Romania de sprijinire a copiilor afectați de războiul din Ucraina (GALERIE FOTO)
Inventive
Voleibalistele de la CS Medgidia, mesaje contra războiului din Ucraina la meciul cu CS Rapid București (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii