Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:40 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Șpaga noastră cea de toate zilele

ro

11 Jun, 2016 00:00 2444 Marime text
Vrem o țară curată, care să nu fie coruptă! OK, este de înțeles acest aspect, pentru că este ca atunci când spunem că urâm minciuna, și totuși mai „aruncăm” câte una din când în când, găsind diferite scuze. Românii sunt indignați de persoanele publice despre care presa a tot scris în ultima perioadă că sunt corupte și care sunt acuzate în principal de luare sau dare de mită. Îi acuzăm pe alții, fără să vedem și „bârna din propriii ochi”, asta pentru că și noi, oamenii de rând, facem cam aceleași lucruri, mai mult sau mai puțin.
 
De ce spun asta? Păi hai să facem o recapitulare a șpăgilor pe care le oferim cu bună știință, de-a lungul vieții, persoanelor care dețin anumite funcții, acţiuni în urma cărora avem parte de beneficii.
 
Având în vedere dorința de a aduce pe lume un copil sănătos și necesitatea unor îngrijiri medicale așa cum ar fi normal și firesc să le primim fără a oferi bani pentru acest lucru, băgăm sume consistente în buzunarele medicilor și asistenților pentru ca noi, cetățenii de rând, să fim „băgați în seamă”. Nu spun că nu există cadre medicale care refuză șpaga și care își fac datoria exact așa cum trebuie. Însă tot mai dese sunt cazurile în care auzim de medici audiați la DNA fiind acuzați de luare de mită.
 
Am adus copilul pe lume sănătos, a crescut într-o familie de oameni care își doresc tot ce este mai bun pentru mica lor comoară, iar părinții urmează să își înscrie copilul într-una dintre puținele grădinițe existente în preajma locuinței în care trăiesc. Pentru ca cel mic să învețe cât mai aproape de casă, membrii familiei se zbat să găsească grădinița perfectă pentru copil. Însă, de cele mai multe ori, aceștia se trezesc că nu mai există locuri și că ar trebui să găsească o altă soluție. Uneori, soluția găsită cel mai rapid este aceea de a oferi bani reprezentanților grădiniței, pentru a se face un loc. Și iată cum mai trecem pe listă încă o șpagă oferită în beneficiul nostru, dar mai ales al celor care își îndeasă banii în buzunar.
 
Probabil că, până la absolvirea liceului, vom mai arunca bani în stânga și în dreapta pentru un „trai mai bun”. Și, după cum spuneam, adolescentul nostru ajunge să fie absolvent de liceu și trebuie să susțină examenul maturității. Multe sunt cazurile - despre care toţi am auzit - în care, pentru a putea promova o probă a examenului de Bacalaureat, există posibilitatea de a se face „chetă”, iar elevii pot copia astfel liniștiți. Aşadar, o altă șpagă.
 
În ceea ce priveşte facultățile, nici nu trebuie să dau foarte multe detalii. Aici, avem exemple numeroase: de la promovarea unui examen și până la susținerea licenței, mulți dintre profesori pretind sume de bani studenților pentru a trece „cu bine” și de această etapă din viață. Un exemplu recent este chiar cel de acum două zile, când rectorul Universității „Petre Andrei” (UPA) din Iași, Sorin Bocancea, a fost reținut pentru 24 de ore, în urma perchezițiilor efectuate în instituția de învățământ de către procurorii DNA. Acesta este acuzat de favorizarea infractorului și fals în înscrisuri oficiale. De asemenea, au mai fost reținute alte două persoane. Este vorba despre fratele rectorului, Cristian Bocancea, decan al Facultății de Drept, și fostul cadru didactic Mark Bucuci.
 
Conform datelor furnizate de DNA, în perioada decembrie 2015 - 3 iunie 2016, Dan Florin Druga, prin intermediul lui Dan Melinte, a pretins de la un student suma de 18.900 de lei. În schimbul banilor, studentul urma să fie înscris în anul al treilea, deși nu a susținut în fapt examenele aferente anilor anteriori, nu s-a prezentat la cursuri și nu a achitat taxele de școlarizare la termenele prevăzute în regulamentul UPA.
 
Mita oferită în trafic polițiștilor rutieri este un alt subiect care poate fi pe larg discutat, însă nu are rost să ajungem acolo, pentru că îl cunoașteți cu toții. Ai greșit, dai bani! Vrei să mai ai permis de conducere? Dai bani! Din nou, amintesc că și în astfel de cazuri există polițiști onești, care refuză șpaga și reclamă fapta de dare de mită superiorilor, pentru ca persoana care a greșit să răspundă în fața legii.
 
Treci și de această etapă a vieții și îți continui drumul cu alte astfel de acte care, conform legii, sunt ilegale. Toți știm asta, însă continuăm să o facem fără prea multe rețineri, aruncând cu noroi în corupții prezentați de presă.
 
Trecem peste alte etape și ajungem în acea perioadă a vieții când vrem să ne pensionăm. Şi iar dăm de medici care cer bani pentru eliberarea unor documente necesare. Ajungem să dăm șpagă și pentru un loc de veci, deoarece se pare că, uneori, și acestea sunt „pe cale de dispariție”, însă doar până când scoți bani din buzunar, moment în care, brusc, ți se oferă unul liniștit, în loc cu verdeață.
 
Acesta NU este un pamflet! Șpaga, mita sau cum doriți să îi spuneți este pe buzele tuturor, este modul în care trăim, dar pe care îl condamnăm în fiecare zi. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii