Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:25 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial „Stai ușor, domnule inspector școlar general, că dumneata faci politică, și nu politici educaționale!”

ro

02 Nov, 2020 00:00 8943 Marime text

La cea mai recentă videoconferință cu presa organizată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, prof. Sorin Mihai a fost anunțat că prevederile Consiliului Național al Audiovizualului îl „exonerează” să mai răspundă la întrebările mass-media, întrucât este implicat în campania electorală, fiind candidat pe listele pentru Parlament. (Asta după ce s-a aflat, anterior, și pe listele pentru Consiliul Local Mangalia).
 
Șocat de interdicția CNA, prof. Mihai consideră că „se intră într-o zonă de logică bizară. Dacă se suspendă toți cei care candidează și sunt și manageri în diferite domenii, asta ar însemna că ajungem la o altă zonă de blocaj instituțional. Nu mai avem oameni pe care unii îi consideră capabili, nu vorbesc de mine, și pe care obligatoriu îi trec pe linie moartă, pentru că nu este adecvat să vă spun despre anumite situații din teritoriu, care presupun o analiză mai atentă? Dvs. puteți să sesizați dacă distorsionez informația și să-mi spuneți «Stai ușor, domnule inspector școlar general, că dumneata faci politică, și nu politici educaționale!», lucruri diferite ușor, dar nu foarte mult (...).Mi se pare absurdă modalitatea prin care vă este interzisă comunicarea. Să înțeleg că devenim niște paria pur și simplu pentru că ne implicăm. Pentru că politica asta, chiar dacă are o conotație care s-a depreciat, până la urmă este ceea ce face fiecare dintre noi, și este important să ne implicăm”, a mai spus inspectorul școlar general, adăugând că se află pe o listă mai puțin eligibilă. De ce a acceptat, în acest caz? „Pentru că este discuția de o echipă...” (din partid, evident!)
 
Asta apropo și de depolitizarea învățământului??? Replica prof. Sorin Mihai la această pseudo-întrebare a venit într-o cheie halucinantă: „Avem niște politici educaționale transmise de către ministrul educației și cercetării, pe care trebuie să le punem în aplicare. Este o politizare sau nu este o politizare? Facem niște politici pe baza politicii, pentru că așa funcționează democrația”.
 
Chiar mai speră cineva în gogorița asta cu depolitizarea? Poate doar cei care îl mai așteaptă pe Moș Crăciun... Și-atunci ce să ne mai mirăm de anumite „înscăunări” pe funcții – indiferent că vorbim de inspectori sau directori -, ale unor personaje mediocre, „duse în spate” de profesioniști care nu mișcă în front pentru că își pierd, la rândul lor, scaunul.
Și, în ciuda desfășurării concursurilor pentru ocuparea obiectivă a acestor funcții, mandate expirate între timp, în continuare există o presiune din partea puterii politice în școală, resimțită atât de dascăli, cât și de elevi și părinți. Oare când am mai putea fi părtășii unor noi concursuri de ocupare a acestor funcții de conducere, ținând cont mai ales de contextul pandemic? Și-atunci aș propune ca CV-urile în care apar membri de partid să fie excluse din concurs.
 
Citește și:

Editorial Au devenit sindicatele din învățământ portavocea ministrului Educației?

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii