Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:35 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Suntem prinși sub grămada de gunoi pe care nu o selectăm

ro

05 Aug, 2021 00:00 3801 Marime text
  • Colectarea selectivă este o bornă mult prea greu de atins în România
Încercăm din răsputeri să implementăm soluții eco-friendly pentru o populație care nu înețelege ce înseamnă eco-friendly. Am ajuns la această soluție după ce am stat o perioadă să urmăresc comportamentul celor din jur legat de mediul înconjurător.
 
Sunt o serie de probleme. Pot să încep cu colectarea selectivă a deșeurilor. Câți dintre voi chiar respectă etichetele de pe coșurile de gunoi în diversele spații unde merg? Adică să fie aruncată hârtia la hârtie, sticla la sticlă, etc? Dar mai ales tu arunci corect, dar alții aruncă resturi alimentare în coșul de hârtie. Acasă nu mai zic. În afară de persoane care aruncă sticlele de plastic separat, nu am văzut vecini care să vină cu diverși saci la ghenă și să arunce separat gunoiul.
 
La noi, practica este aruncatul la grămadă, nepăsarea la grămadă și comentatul pe rețele de socializare la grămadă. Suntem în urmă cu decenii bune în ceea ce privește colectarea selectivă, iar Uniunea Europeană poate să aplice câte amenzi o vrea pentru că oamenii nu sunt interesați de politicile impuse de UE. Asta dacă nu încep să se aplice amenzi către persoanele care aruncă gunoiul la un loc.
 
Mai avem o problemă legată de transportul verde. Este aproape inexistent. Asta pentru că infrastructura din România este din ultimul secol. Pistele de bicicletă din orașe și între localități sunt inexistente în cele mai multe zone, iar mentalitatea populației este să existe 2-3 mașini per familie să aibă inclusiv animalul de companie autoturismul lui. Din păcate, asta duce și la traficul infernal pe care nu îl mai regăsim doar în Capitala României, ci și la malul mării. Multe familii tinere au migrat către localitățile limitrofe, iar în orele de vârf se formează cozi infernale în trafic cu mașini care au o singură persoană în vehicul. Încă nu există un sistem clar de autobuze electrice, iar benzile destinate autobuzelor sunt un vis în cele mai multe zone. La Constanța nici nu mai există tramvai, iar alte opțiuni sunt un pericol – trotinetele electrice sunt folosite ca metode de exprimare pentru o categorie de persoane care simte nevoia să dea cu pumnul în zid, iar mersul pe jos rămâne singura variabilă necuantificabilă. Practic, ori mergi cu mașina și pierzi timp în trafic, ori mergi pe jos căci bicicleta sau trotineta sunt un real pericol.
 
Totul pornește de la educația timpurie. Dacă îi învățăm pe copii să respecte natura, să selecteze deșeurile și să aleagă variante prietenoase cu mediul când vine vorba de transport, atunci viitorul planetei este unul mult mai sigur decât cel în care trăim acum.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii