Editorial Tone de produse alterate, pe galantare. Cine a pus gând rău consumatorilor din Constanţa?
Editorial: Tone de produse alterate, pe galantare. Cine a pus gând rău consumatorilor din Constanţa?
05 Apr, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2431
Marime text
Săptămânal, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa emit un comunicat privind acţiunile de supraveghere şi control desfăşurate. Suntem informaţi, săptămânal, despre amenzile şi sancţiunile aplicate, despre produsele confiscate, dar niciun cuvânt despre cei care se fac vinovaţi de asta! De ce nu sunt dezvăluite şi numele celor care încalcă legea? Ale celor care, cu bună ştiinţă, vând produse alterate şi câştigă bani pe seama cetăţenilor creduli. De fiecare dată când sunt întrebaţi, reprezentanţii DSVSA motivează, printre altele, că dezvăluirea acestor informaţii ar aduce atingere principiului concurenţei loiale și că operatorii economici controlaţi au dreptul la confidenţialitate. Până la urmă, ale cui interese serveşte instituţia, ale agenţilor economici sau ale consumatorilor?
Din păcate, de la o săptămână la alta, rezultatele controalelor nu sunt deloc îmbucurătoare. Sute, chiar mii de tone de produse alterate sunt găsite de inspectorii DSVSA în magazinele, pieţele, restaurantele şi depozitele din Constanţa. În cel mai fericit caz, produsele alterate sunt confiscate şi dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman, unde sunt distruse prin incinerare. Dar se pare că agenţii economici din Constanţa nu se sperie de amenzi sau de alte sancţiuni, dat fiind că volumul produselor alterate creşte de la o lună la alta. Săptămâna trecută, inspectorii DSVSA Constanţa au efectuat controale la 167 de obiective. Printre acestea s-au numărat: restaurante, pizzerii, cantine, baruri, laboratoare cofetării/patiserii, super/hipermarketuri, magazine alimentare, depozite alimentare, carmangerii, unităţi de procesare a laptelui, pescării, unităţi de fabricare a pâinii şi specialităţi de panificaţie, unităţi de comercializare a produselor congelate, unităţi de fabricare a uleiului. Desigur că au fost împărţite şi zeci de sancţiuni, pentru
abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
Potrivit celor anunţate de DSVSA Constanţa, zece agenţi economici vor scoate bani din buzunare pentru a achita amenzile, în valoare totală de 8.700 de lei. De asemenea, alţi nouă au primit avertismente. Mai mult, au fost confiscate şi retrase de la vânzare peste şase tone de carne şi produse din carne, peste o tonă şi jumătate de lapte şi produse lactate, peste o tonă de peşte şi produse din peşte.
Până aici, toate bune şi frumoase! Şi produsele alterate au fost confiscate, şi agenţii care le comercializau s-au ales cu amenzi. Dar poate data viitoare cei responsabili de siguranţa alimentelor din judeţul Constanţa ne vor dezvălui şi numele agenţilor economici prinşi pe picior greşit, pentru ca potenţialii consumatori să ştie ce şi de unde cumpără!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii