Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:52 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Unificarea dreptei la Constanţa, liste comune şi candidaţi unici, plusuri şi minusuri

ro

05 Mar, 2020 00:00 4945 Marime text

După ce PNL a anunţat că îl va susţine pe Nicuşor Dan pentru Primăria Capitalei, alături de USR şi PMP, formând astfel o mega-alianţă împotriva PSD, a reîncolţit şi la Constanţa ideea unui candidat comun, pentru a învinge PSD, cel puţin la nivelul municipiului reşedinţă de judeţ. Pe de altă parte, şi autointitulatul electorat de dreaptă reclamă la rândul său nevoia unei alianţe a partidelor de dreapta pentru alegerile locale, acolo unde PSD are candidaţi puternici.
 
Din capul locului trebuie să precizăm că la Constanţa, pe zona de dreapta, regăsim doar PNL şi USR. PMP este încă de după alegerile locale şi parlamentare din 2016 într-o alianţă reciproc avantajoasă cu PSD, la fel şi PNȚCD, dacă se mai poate vorbi despre el în termen de partid politic, iar ALDE se pregăteşte de veşnica pomenire. Alianţa Naţional Ţărănistă nu şi-a primit încă nici botezul, motiv pentru care nu poate fi luată în calcul nici măcar în marja de eroare într-un calcul pentru o viitoare alianţă de dreapta. Despre Plus, aş vrea să pot consemna mai multe, dar nu am ce, motiv pentru care va rămâne la locale, cel mai probabil, brelocul USR, care, la rândul său, nu ar spune „NU” ideii de alianţă, cu candidaţi unici la Primăria Constanţa, respectiv Consiliul Judeţean şi liste comune de consilieri.
 
Dar oare o alianţă a dreptei la Constanţa ar putea ajuta cu adevărat la schimbarea locatarilor de la Primărie, respectiv, CJC? Aparent, multă lume ar fi tentată să spună că da! Un candidat unic, susţinut de cel puţin două partide, poate chiar trei, ar maximiza şansele actualei opoziţii să facă o figură mai bună la locale.
 
Realitatea de pe hârtie, cu creionul în mână, demonstrează însă contrariul. Alianţă, candidat unic şi liste comune înseamnă, în realitate, exact pe dos.
În varianta în care candidatul Alianţei de dreapta ar câştiga sau nu preşedinţia Consiliului Judeţean sau funcţia de primar la Constanţa – atenţie, este doar o ipoteză de lucru! – ce se va întâmpla ulterior în Consiliul Local Municipal, respectiv în Consiliul Judeţean? Candidând pe liste comune, PNL şi USR şi eventual un alt partiduleţ de buzunar nu ar face altceva decât să îşi împartă un număr de mandate de aleşi locali sau judeţeni, lăsând posibilitatea stângii să facă alianţe şi să formeze majorităţi şi să creeze probleme mari alianţei!
 
Cu alte cuvinte, degeaba ai preşedinte de CJ dacă nu ai majoritate în Consiliu, la fel şi în cazul primarului. Cu un CLM ostil, acel primar poate să-şi facă sepuku! Cu alte cuvinte, o alianţă cu candidat comun şi candidaţi pentru consilii locale pe liste comune reduce şansele câştigătorilor alegerilor să formeze o majoritate. „Alianţa” poate funcţiona doar în varianta candidat independent pentru CJ/Primărie susţinut de toate partidele de pe dreapta şi fiecare formaţiune să participe la locale cu liste proprii, astfel încât 35% + 16% = 51%.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii