Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:29 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Zâmbetul – un limbaj universal la îndemână!

ro

03 Oct, 2020 00:00 4249 Marime text

Prima zi de vineri a lunii octombrie este sărbătorită, în fiecare an, drept Ziua Internațională a Zâmbetului și a faptelor bune, o inițiativă pornită de la ideea artistului american Harvey Ball, creatorul simpaticei „smiley face”, care, de la lansarea sa în deceniul șapte, a cucerit rapid întreaga lume, căci o faţă surâzătoare nu are nimic de-a face nici cu politica, nici cu geografia sau religia.

Este o zi care ne amintește, dacă mai era cazul, cât de important și binefăcător e zâmbetul, atât pentru cei care îl „poartă”, cât și pentru cei cărora le este destinat. Căci îmbunătățește instantaneu starea de spirit, este molipsitor şi deschide inimile, răspândind bucurie, mulţumire, pace, apreciere.

Există chiar studii serioase, care confirmă teoria că zâmbetul ne prelungeşte viaţa. Și nu e greu de înțeles mecanismul. Atâta vreme cât stresul, anxietatea, frica și furia au legătură directă cu deteriorarea celulelor și apariția bolilor asociate cu îmbătrânirea, e limpede că încercarea de a le depăși, din când în când, printr-un zâmbet, ne ajută să trăim mai mult și mai frumos. Lumea va arată întotdeauna mai strălucitoare din spatele unui zâmbet, sau măcar lucrurile nu vor mai fi atât de dramatice și neliniștitoare, pentru mințile noastre creatoare de permanente scenarii și îngrijorări.

Între oameni și culturile lor, între modurile în care ei se exprimă, există, de multe ori, diferențe considerabile, însă expresiile faciale au un grad de universalitate care transcende timpul și locul. Fiecare dintre aceste mii de moduri în care ne mișcăm minusculii mușchi ai feței ne servesc la exprimarea uneia dintre cele șase emoții de bază: furie, dezgust, plăcere, frică, tristețe și surpriză.

Iar plăcerea este transfigurată doar în zâmbet care, se pare, nu e doar un mod prin care corpul nostru exprimă bucuria din minte, ci valabil este și procesul invers: doar câteva minute pe zi de zâmbet conștient, pot ajuta la creșterea încrederii în sine și atragerea emoțiilor și energiei pozitive. Zâmbetul însufleţeşte, îndulceşte, luminează, consimte, nu costă nimic, este deopotrivă plată şi răsplată, îţi schimbă înfăţişarea şi te deschide către semeni.

Surâsul aparţine limbajului universal şi este o reacţie care nu depinde de vârstă sau cultură, căci copiii zâmbesc chiar înainte de a se naşte.
Să ne facem, așadar, un serviciu și să ne cultivăm starea de bine zâmbind, căci fericirea ne este mai la îndemână decât credeam – chiar sub nasul nostru :)!
 
Citește și:

Editorial Septembrie, Luni.

Un prieten este cel în preajma căruia ești varianta ta cea mai bună

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii