Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:11 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ziua Internaţională a Educaţiei, un motiv legal de chiul

ro

06 Oct, 2016 00:00 4408 Marime text
 

Ieri a fost Ziua Internaţionala a Educaţiei. Evenimentul ne reaminteşte că o educaţie de calitate reprezintă cheia unei reuşite profesionale. „Ai carte, ai parte“, „Omul, cât trăieşte, învaţă“, „Educarea copiilor seamănă cu mestecarea unei pietre tari“, „Rădăcinile învăţăturii sunt amare, roadele sunt dulci“ sunt doar câteva proverbele din înţelepciunea strămoşilor noştri cu privire la educaţie şi instruire.
 
La noi, din păcate, educaţia este cenuşăreasa societăţii, iar învăţământul este subfinanţat. Din păcate, pentru unii elevi din judeţul Constanţa (şi nu numai), prima zi de şcoală nu a reprezentat un moment de bucurie, iar noul an de învăţământ a adus tristeţe, deoarece s-au întors în şcoli care nu au fost reabilitate, care nu au autorizaţii sanitare de funcţionare sau avize emise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Vina aparţine atât guvernanţilor, cât şi autorităţilor locale în grija cărora se află acum unităţile şcolare.
 
Desigur, există şi cazuri fericite, acolo unde primarii sunt buni gospodari şi se preocupă de buna funcţionare a şcolilor din localitate. Multe şcoli însă, şi acum, în secolul XXI, arată ca în Evul Mediu, cu toaleta în curte şi fără apă curentă. Şcoala din zilele noastre nu mai seamănă cu cea de odinioară, dar să nu uităm de maximele „Dacă-ţi iubeşti copilul, arat-o prin educaţia pe care i-o oferi!” şi „Un tânăr de a cărui educaţie nu te ocupi este ca un pământ înţelenit, pe care cresc mulţi spini”.
 
Revenind la sărbătoarea de ieri, Ziua Internaţională a Educaţiei, ce reaminteşte importanţa rolului educaţiei, aceasta a fost marcată diferit de unităţile şcolare din judeţul Constanţa. Mai ales că, potrivit structurii acestui an şcolar, stabilită de Ministerul Educaţiei, „unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare judeţene vor marca prin manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei şcoli, zilele de 5 octombrie (Ziua Internaţionala a Educaţiei), 5 iunie (Ziua Învăţătorului) şi 1 iunie (Ziua Copilului)”. Şcolile din Constanţa s-au conformat dispoziţiilor Inspectoratului Şcolar Judeţean şi au organizat diferite activităţi educative. Activităţile desfăşurate au fost de tip dezbatere, ateliere de lucru, expoziţii, concursuri, toate acestea urmărind să contureze valorizarea educaţiei. Activităţile s-au desfăşurat în toate şcolile, nu a fost nicio şcoală închisă. Dacă unii profesori au preferat să rămână cu elevii în incinta unităţii şcolare, alţii au plecat în excursii. Desigur, pe banii părinţilor! Ca şi Programul „Şcoala altfel“, care, la fel, în cele mai multe cazuri, este sponsorizat de părinţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mihail 06 Oct, 2016 10:22 Cine ar trebui sa plateasca excursiile copiilor?