Editorial Ziua și accidentele. Oare cine le dă permisul?
Editorial: Ziua și accidentele. Oare cine le dă permisul?
30 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4735
Marime text
- Mii de accidente petrecute zilnic la nivel mondial.
- Mii de oamenii decedați zilnic din cauza accidentelor rutiere.
- Mii de familii distruse din cauza imprudenței la volan.
Ziua și accidentele. Și da, zic accidentele pentru că nu este o zi în care să nu se petreacă câteva zeci la nivelul țării noastre. Mai mari, mai mici, cu victime sau fără, șoferii parcă nu reușesc să-și țină banda, să semnalizeze corespunzător sau să păstreze viteza legală.
Nu îi mai luăm în calcul pe cei care se urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice sau a narcoticelor de orice fel. Până și Poliția Română face victime pe șosele.
E drept, nu generalizăm. Este acest caz din județul Sibiu în care un polițist a omorât o tânără de 21 de ani după ce a lovit-o în timp ce traversa strada.
Colegii soferului au deschis o anchetă pentru a constata împrejurimile în care s-a petrecut acest accident, dar și dacă polițistul a respectat regulile de circulație.
Revenind la Constanța noastră dragă. Dacă ești șofer începător îți e frică să ieși pe străzi. Mulți dintre veteranii artei condusului au uitat de semnalizare, au uitat cum se execută corect trecerea de pe o bandă pe alta, să nu mai spunem că cei mai mulți dintre conducătorii auto au multe alte activități la volan și mai scapă din când în când pe două benzi, în loc să-și țină banda lor.
Când te așezi pe scaunul șoferului, tu nu conduci doar mașina ta, tu trebuie să anticipezi (de parcă ai fi Nostradamus) de vor să facă ceilalți 5-7 conducători auto care te înconjoară la fiecare pas. Tu trebuie să fii mereu pregătit să eviți un posibil accident dacă vrei confortul de a ieși cu mașina personală pe străzi.
Și nu, Constanța nu este un caz izolat. În toate celelate orașe ale acestei Românii pe care vrem cu toții să o salvăm se află persoane incompetente cu mulți cai putere care se sinucid sau pot lua viața oricând unui om nevinovat fără să „vrea“.
Îmi plac foarte tare reportajele în care șoferul este dus la audieri, iar reporterul îl întreabă: „Regreți că te-ai urcat băut la volan? Îți pare rău pentru ce ai făcut?“ acolo e vorba de educație, nu e vorba de conșiința pe care mulți dintre noi o activăm abia după ce facem ceva rău.
Dacă ești șofer și citești aceste rânduri, te-aș ruga ca data viitoare când te urci la volan să o faci responsabil. Să nu te crezi invincibil pentru că, SURPRIZĂ, nu ești. Și, la fel ca tine, nici noi.
Iar pentru autorități, cred că școala de șoferi ar trebui să dureze 1 an, nu 2 luni. Când ieși singur pe șosea să nu îți tremure piciorul pe ambreiaj și totuși să te crezi șmecher că ai permis auto.
Citește și:
Editorial: Tu trăiești sau supraviețuiești? E alegerea ta!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii