Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:35 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gazetăria la flaşneta spartă şi tragedia „Insulei Verzi"

ro

20 May, 2011 00:33 3072 Marime text

adrian_herta.jpgSub îngăduinţa complice a unor jurnalişti-moderatori de doi bani, o mână de analişti şcoliţi mai degrabă prin viaţă şi prin sediile trusturilor media decât prin instituţiile de învăţământ româneşti secundare ori superioare, plus câţiva sindicalişti isterici, plus câţiva politicieni mediocri - aflaţi cu toţii într-o criză acută atât de soluţii constructive, cât şi de noţiuni elementare din domeniul ştiinţelor sociale - se proiectează iresponsabil la televizor, zi de zi, într-un regim autoritar închipuit. Ba, pe alocuri, chiar şi în ceva mai rău decât atât...

Nicolae Ceauşescu - adeseori în calitate de referinţă pozitivă - sau termeni ca „tiran", „nazism", „fascism" ori „dictator" circulă ca mărunţişul la tarabă prin discursurile acestor emiţători de mesaje pe sticlă. Sunt preluaţi apoi şi multiplicaţi de activişti mărunţi de partid, de nostalgici cu memoria scurtă, de studenţi cretini. Dintre toate aceste cuvinte care au parazitat nepermis în ultimii ani discursul public, unul este de departe cel mai strident, mai absurd şi mai deranjant: „totalitar". Pentru cei care îl utilizează cu nonşalanţă, pentru cei care consideră că s-ar potrivi în prezent, dar, mai ales, pentru a încerca să restabilim, în parte, semnificaţiile, intensităţile şi dimensiunile experienţelor înaintaşilor noştri sub totalitarism, propunem o scurtă întoarcere în timp, la unul dintre evenimentele dramatice produse de un asemenea tip de regim.

Comunităţile tătare de pretutindeni comemorează zilele acestea deportarea din Peninsula Crimeea. Din ordinul lui Stalin, către sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, în intervalul 18 - 20 mai 1944, întreaga populaţie din zonă, aparţinând acestei etnii, a fost mutată forţat în Asia Centrală, în Siberia şi în Munţii Urali. Istoricii estimează că aproximativ 200.000 de persoane au fost victimele acestui proces. Majoritatea erau bătrâni, femei şi copii, întrucât cei mai mulţi dintre bărbaţi erau mobilizaţi pe front, în rândurile armatei sovietice. Cu toate acestea, principala motivaţie formulată în decizia lui Stalin a fost trădarea în masă, colaborarea cu ocupantul german - o acuzaţie de-a dreptul halucinantă! De fapt, scopul real al deportării a fost altul: eliminarea totală a tătarilor din Crimeea, din considerente strategice. În timpul deplasării şi la scurt timp după, mulţi dintre cei obligaţi să se mute au murit din cauza condiţiilor grele de pe drum. Deportarea a fost urmată de eliminări fizice şi de distrugeri ale urmelor identităţii tătare din regiune. O comunitate de pescari din Arabat, omisă iniţial de către autorităţi, a fost îmbarcată, ulterior, în câteva barje care, ajunse în largul Mării Negre, au fost scufundate. Apoi, au fost arse ziare şi cărţi de limbă tătară, au fost devastate geamii şi cimitire.

Deportarea din Crimeea - spaţiu aproape mitic, „Insula Verde" în imaginarul colectiv al tătarilor - constituie una dintre formele de manifestare concrete ale unui regim totalitar. Din nefericire, sunt multe altele! Aventurierii neiniţiaţi sau rău-intenţionaţi prin limbă, intelectualii de conjunctură, anti-americanii de ocazie şi oricare alte personaje sinistre care debitează enormităţi pe sticlă ar trebui să se informeze, să îşi reamintească şi să reflecteze înainte să scotocească după termeni tari prin vocabularele lor limitate. Partid unic, populaţie transformată în mase, poliţie secretă, sistem concentraţionar amplu, teroare, crimă - acestea sunt, de fapt, atributele definitorii ale regimurilor totalitare. Cu ele în memorie, în istoria noastră recentă, avem obligaţia morală să privim, să tratăm şi să caracterizăm altfel prezentul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un tatar 20 May, 2011 11:43 Felicitari pt articol. Acest articol trebuie sa dea de gandit si romanilor nu numai tatarilor, pe zi ce trece auzi pe tot mai multi exprimandu-si simpatia fata de Ceausesc si timpurile acelea cand toata lumea o ducea bine, asta doar aparent pt ca abuzurile si crimele facute de regim nu erau date la TV daca mai tinem minte la ora 10 seara se oprea curentul , caldura, cu masina circulai doar sambata sau duminica , sa nu uitam cozile la ulei, lapte carne.