Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:20 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gelu, Glad, Menumorut şi urmaşii lor indigeni

ro

08 Jun, 2011 20:00 3132 Marime text

lavinia_bun.jpgVa amintiţi lecţiile de istorie din şcoala primară, cele despre cei trei vajnici voievozi români care, înfruntând cu bărbăţie şi curaj veacurile întunecate, au păstrat continuitatea poporului vorbitor de limba daco-romană?

Ei bine, Boc vrea să transforme judeţele în voievodate. Reorganizarea administrativă a ţării devine brusc prioritatea numărul unu a Guvernului. Premierul a primit sarcină ca, în cel mult o lună, să aibă finalizat proiectul de lege care va împărţi România în regiuni.
Ei bine, se pare ca realitatea stă niţel diferit. Miza dispariţiei judeţelor este suma de 10 miliarde de euro pe care România o va primi de la Comisia Europeană în perioada 2013 - 2014 pentru lucrările de infrastructură, reţele de canalizare şi drumuri judeţene.

Forma viitoarelor regiuni va fi decisă într-o săptămână, în cadrul Coaliţiei. În prezent, în interiorul PDL sunt discutate două variante. Prima formulă vizează adoptarea modelului polonez de voievodate, structuri gigant care să înglobeze câte 3-4 milioane de locuitori şi a căror autoritate să fie exercitată direct asupra comunelor, oraşelor şi municipiilor. Cea de-a doua variantă presupune păstrarea judeţelor actuale în cadrul noilor regiuni conduse de prefecturi, astfel încât deciziile să fie luate la un nivel mai înalt. Întrebarea mea pentru iniţiatorii legii este dacă facem nişte judeţe mai mari, chiar le vor da libertatea să ia decizii în sensul ăsta? Pentru că la noi structura este centralizată cu execuţia fondurilor europene, adică pe bani şi cam atât. Pot să bag mâna în foc că bătălia se va muta în interiorul partidelor, deoarece fuziunea actualelor judeţe în regiunile de dezvoltare care le vor prelua atribuţiile îi pune în situaţia de a-şi disputa supremaţia în faţa colegilor mai vechi sau mai noi. De exemplu, la noi, în regiunea Sud-Est, tandemul de la Constanţa, Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu, şi-ar disputa influenţa cu a lui Oprişan de la Vrancea, iar situaţia ar fi similară şi în celelalte regiuni. Dincolo de orice speculaţii, rămâne pe fond problema legislativă, pentru că această reorganizare mă îndoiesc că va trece fluierând şi nu va fi negociată la sânge în Parlament, unde puterea stă cârpită-n fund şi beteagă de'o mână şi-un picior.

Ce se va întâmpla cu legea administraţiei publice locale prin care ar trebui să se stabilească noua structură la nivel de judeţ, modul de alegere a şefilor consiliilor regionale, precum şi a consilierilor? Ce statut va avea prefectul? La mâna cui vor ajunge serviciile deconcentrate, cum vor fi împărţiţi banii?

Fiindcă problema de fond rămâne cea a lovelelor, altfel, de îndată ce Boc îşi va pune oamenii la treabă, să vedeţi bulibăşeală şi lupte pentru putere! Să vedeţi războaie ce vor urma pentru ciolanul împărţirii României pe regiuni de dezvoltare care se vor termina cu 29 de zile de preventiv!

Doar nu-i vedeţi pe prefecţi şi pe consilierii judeţeni renunţând pentru binele ţării la funcţiile pentru care au cotizat din greu? Doar nu credeţi că se gândeşte cineva cu adevărat la descentralizarea mai accentuată pe educaţie, pe infrastructură, pe transport sau pe sănătate. Deci mai important ar fi să vedem cum propun ei funcţionarea acestui sistem şi mai apoi mai vedem cum trasăm, împărţim şi comasăm judeţele...

Cât despre virtualii „voievozi" indigeni, mi-e şi teamă să mă gândesc... Ce au Mazăre, Constantinescu, Chiru sau Palaz cu Glad, Gelu şi Menumorut? Nimic! Şi nu vorbele mele vă vor demonstra acest lucru, ci faptele lor.

Rezultatul e vizibil şi din avion: între EI şi ei, o ruptură iremediabilă!


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Patrascu Ioan 09 Jun, 2011 15:16 Stimata doamna , ce va face sa credeti ca este o ruptura intre voievozii de ieri si cei de azi? Eu unul cred ca sunt exact la fel . Si unii si ceilalti au acumulat bogatii prin exploatarea pozitiei politice detinute . Aia vechi au ramas in istorie prin faptul ca s-au luptat cu invadatorii . Pai s-au luptat nu pentru popor , care a continuat sa fie la fel de exploatat , ci pentru ei , ca sa-si apere proprietatile si afacerile . Si astia de azi ar face la fel daca ar fi nevoiti. Doar nu credeti ca ar renunta la tot ce au doar pentru ca ar veni chinezii , sa zicem ...