În țara generalilor de carton, Guvernul a intrat în logica „pe surse” care creează panică în rândul populației și dă curs manipulărilor!
În țara generalilor de carton, Guvernul a intrat în logica „pe surse” care creează panică în rândul
09 Mar, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
3319
Marime text
- Pe fondul informațiilor care vin din Ucraina în ultimele 14 zile, românii își retrăiesc sau proiectează propriile panici
- Cele mai fiebinți subiecte de discuție sunt în ordinea numărului de pe tricou, cozile de la Serviciile de pașapoarte și intenția Guvernului de a declara la un moment dat „situația de criză”
- Posibila mobilizare a bărbaților români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani în caz de asediu sau de război a creat o adevărată isterie
- Cum modificarea legislativă nu este astăzi publică, nu putem decât să facem speculații
- Populația s-a panicat deja pentru că din nou la capitolul comunicare, Guvernul României e praf de pușcă!
- În cazul unui conflict militar, NATO, nu apelează la armate de civili
Pe fondul informațiilor care vin din Ucraina în ultimele 14 zile, românii își retrăiesc sau proiectează propriile panici.
Dincolo de știrile scrise la foc automat și citite online, că aici s-a ajuns, panica se manifestă cel mai bine la piață.
Acolo, printre rafturi sau tarabe, oamenii dau frâu liber anxietăților.
Cele mai fiebinți subiecte de discuție sunt în ordinea numărului de pe tricou, cozile de la Serviciile de pașapoarte și intenția Guvernului de a declara la un moment dat „situația de criză”.
Dacă despre pașapoarte nu este mare lucru de adăugat, ridicarea restricțiilor dar și expirarea documentelor o dată cu încetarea stării de alertă fiind cauzele supraaglomerării, în jurul mobilizării bărbaților români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani în caz de asediu sau de război s-a creat o adevărată isterie.
Din punct de vedere legal, CSAT poate impune situația de criză, la propunerea ministrului Apărării, însă politicienii se feresc ca Dracu’ de tămâie să vorbească despre acest subiect, lansat deja în spațiul public mai mult pe surse.
Cum modificarea legislativă nu este astăzi publică, nu putem decât să facem speculații.
Speculații fac și cei care au aruncat în piață teoria „situației de criză”, pe care ar putea s-o instituie autoritățile în cazul în care, așa cum îi spune și numele, ne vom confrunta cu situația în care societatea va avea dificultăți generate de incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități care perturbă sau amenință condițiile de viață sau stabilitatea politică, economică și socială.
Potrivit aceluiași proiect, repet publicat pe surse, o prevedere din proiect ar fi aceea că cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste între 35 și 63 de ani.
După mintea mea, cumva nimic nou sub soare.
Daca te uiti în Constituție, undeva acolo la art. 55, vei găsi mențiunea că în caz de război, asediu, cetăţenii pot fi încorporaţi de la vârsta de 20 de ani şi până la vârsta de 35 de ani, cu excepţia voluntarilor, în condiţiile legii organice. Voluntarii pot avea orice vârstă.
Dacă căscăm gura la generalii care vorbesc pe la televiziunile comerciale rămâi cu idee că : Guvernul se pregăteşte să introducă starea de criză în România, dar aceasta nu va avea efecte asupra populaţiei, ci mai degrabă se referă la decizii de securitate şi apărare naţională. Astfel, structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate, etc.
Cert este că populația s-a panicat deja pentru că din nou la capitolul comunicare, Guvernul României e praf de pușcă!
Pentru că întotdeauna o informație pe surse, insuficient explicată creează panică și dă curs manipulării grosiere.
Ceea ce se întâmplă deja, semn că cei doi ani de pandemie nu ne-a învățat mai nimic.
Onor, Guvernul ar trebui să lămurească urgent ce au de gând si mai ales de ce.
Pentru că până una alta, ni se repetă zilnic cuvântul siguranță în Romania, membru NATO.
Iar NATO în termeni clari înseamnă dincolo de orice altceva o armată profesionistă.
Iar în cazul unui conflict militar, NATO, nu apelează la armate de civili.
Sigur, cine vrea la război e liber să plece ca angajat sau voluntar.
Însă de aici încolo e poveste. Dar dacă tot ați intrat în logica „pe surse”, dragi guvernanți e cazul să-i luați la războiu’ pe generalii făcuți la apelul de seară că deja aveți o armată numeroasă!
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Editorial Vine, vine primăvara. Se pregătește Constanța să redevină raiul bălăriilor?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii