Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:35 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inceputul sfarsitului

ro

23 Oct, 2009 01:25 1990 Marime text
andreea_editorial.jpgAstăzi a început îndoctrinarea populaţiei cu minciunile acerbe prefabricate infam de fiecare dintre cei care şi-au propus să se relaxeze cinci ani în fotoliul prezidenţial. Următoarele 30 de zile, vom avea capul calendar de mesaje electorale despre cum ne va fi mai bine, cu subliminalul, de fapt, cum le va fi mai bine, din partea aspiranţilor la cea mai înaltă funcţie din stat.

Până aici, nimic frapant, întrucât precedentul plăsmuirilor politice din campania electorală a fost creat cu mult timp în urmă, însă, ca o noutate care distinge alegerile din noiembrie de toate celelalte, este că minciunilor deja rutinate se adaugă, în contextul actual, şi ereziile despre cum vom scăpa de criză. Dacă până acum dădeau absenţi din umeri, miza electoratului le-a provocat politicienilor revelaţii salvatoare, care promit că vor reabilita România. Campania politică se metamorfozează, de fapt, într-un război psihologic asupra maselor, în care strategiile sunt bazate pe principiul scopul scuză mijloacele, pentru a ajunge la finalitatea dezideratului. Luptele se dau pe fronturi, o dată între ei, politicienii, şi a doua oară cu noi, cetăţenii. Raportat la lupta dintre candidaţi, fiecare cetăţean în parte este un pion esenţial pentru a-l face „şah mat" pe celălalt oponent politic. În războiul psihologic dintre ei şi noi, ni se inoculează iluzia că noi contăm, în sensul în care ni se vrea binele, când de fapt contăm pentru ei, în ideea în care au nevoie de votul nostru, pentru a ajunge ei bine. Aşa că, începând de azi, cu „compunerea făcută de acasă", fiecare candidat îşi va urmări cu perseverenţă target-ul şi va încerca să-l manipuleze spre obţinerea unui vot. Prin analogie cu presa, în care cu cât o ştire afectează şi interesează o plajă mai largă de oameni, cu atât are o valoare mai mare de informare, în politică, cu cât minciuna va fi mai perfidă şi va umbla în punctele vulnerabile ale românilor, promiţând o soluţionare, în schimbul unui vot, cu atât mai mulţi cetăţeni se vor lăsa înşelaţi. Cu un plan subţire, deloc autoritara vox populi ce-şi va spune cuvântul pe 22 noiembrie nu face decât să fredoneze refrenul celui mai mare hit politic prefabricat cu dichis în această perioadă. Închei cu un citat care ar trebui să dea de gândit. „Alegerile sunt treaba poporului. Decizia se află în mâinile sale. Dacă, pentru a se încălzi, se sprijină de sobă, dându-şi foc la turul pantalonilor, el va trebui să se aşeze de acum încolo pe băşici." (Abraham Lincoln).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 05 Nov, 2009 21:09 Inceputul sfarsitului,ar trebui sa fie pentru partidul PNL,care a adus in viata politica si sociala ,LIBERALISMUL EXCESIV,care are aceleasi efecte distrugatoare ca si COMUNISMUL.
  • redivivus 23 Oct, 2009 04:46 Ideile tratate sunt complexe,fiecare putand fi subiectul unui editorial.Indoctrinarea,propaganda,dezinformarea au devenit armele politicianistilor demagogi,corupti si mincinosi.Toate mijloacele folosite in perioadele de precampanie si campanie electorala sunt menite sa ascunda adevaratele intentii a celor care si-au facut din politica o cariera.Multi au opinii ferme,dar nu intotdeauna bazate pe informatii de calitate.Nici cei mai bine educati nu exceleaza in ceea ce priveste politica.Poti fi bine educat si instruit,dar sa ramai un analfabet d.p.d.v.politic. Cetateanul tipic coboara la un nivel redus de performanta mentala de indata ce patrunde in sfera politica.El devine primitiv si usor de amagit cu margele electorale."Vox populi,vox Dei" sau "Vox Dei,vox populi" ?Sunt doua postulate de care politicianistii nu mai au nevoie.Ramane sa dovedim la referendum ca exista "Vox populi".Din lene sau dezinteres,pasivitate sau neputinta,numarul celor care renunta sa analizeze faptele si sa-si formeze o opinie proprie despre acestea,este mare.Ei reprezinta categoria celor indecisi la vot sau absenteisti.Formarea unei pareri proprii necesita un anumit efort,uneori greu de realizat.Tinerii ziaristi talentati au un rol deosebit in aceasta perioada.Andreea Barbu face parte din aceasta categorie.