Isteria E-urilor
Isteria E-urilor
20 Feb, 2007 00:00
ZIUA de Constanta
1096
Marime text
Atunci cand cumpara produse alimentare, romanii se uita atenti la termenul de valabilitate, marca produsului si aditivii alimentari prezenti. Adica E-urile. Reactia acestora a devenit exagerata in conditiile in care suntem bombardati zilnic cu stiri care de care mai incendiare care nu fac decat sa ne arate cat de expusi suntem la tentatiile comerciantilor.
Primesc pe e-mail sau citesc pe diferite site-uri ca totul ori e cancerigen, ori e mortal... de la pastile la rujuri, de la dulciuri la zaharina... branza topita si multe altele. Aproape toate alimentele pe care le gasesti astazi pe rafturile supermarketurilor contin aditivi alimentari. Dar daca vei citi eticheta unui produs, este posibil sa nu gasesti intotdeauna scris pe aceasta, explicit, litera E, urmata de obisnuitul indice de trei cifre. Asta nu pentru ca produsul ales de tine n-ar avea E-uri; s-ar putea ca aditivul alimentar sa fie specificat pe eticheta ca substanta. De fapt ce sunt E-urile? Sunt aditivi, adica produsi chimici de sinteza, inclusi in industria alimentara pentru ca imbunatatesc gustul alimentelor, le dau o culoare placuta, apetisanta sau ajuta la conservarea lor indelungata, sporindu-le rezistenta fata de alterare. Se pare ca folosirea aditivilor alimentari, contestata astazi, a avut de la bun inceput un impact extraordinar printre producatori. Astfel, acestia au avut cum sa produca, cu investitii minime, alimente si bauturi care se vand pe scara larga. Abia recent Statele Unite si tarile din Comunitatea Europeana au interzis folosirea anumitor E-uri si au facut publice liste cu cele cancerigene, cele nocive, cele suspecte si cele acceptate. E foarte probabil ca cercetatorii in domeniu sa nu aiba prea mult sprijin financiar si sa fie si "cenzurati" atata timp cat industria alimentara dispune de cei mai multi bani si poate dicta pe piata. E drept ca, pe de alta parte, aditivii au salvat populatia saraca, dar n-au facut decat sa transforme riscul imediat al foametei intr-un risc mai indepartat al declansarii bolilor. In ciuda alarmei trase de catre specialisti, la noi in tara, legislatia este extrem de permisiva, iar sistemul de verificare a producatorilor este total ineficient. Mai grav este ca produsele cu aditivi se regasesc si in alimentele pentru copii. Se pare ca, atunci cand in joc sunt interese financiare mari, nimic nu mai conteaza. Mai nou am aflat ca si unele medicamente pot ucide. Banalul algocalmin, pe care toti l-am folosit macar o data se pare ca este extrem de periculos. Panaceul unei tari cu dureri de cap, algocalminul, este interzis in majoritatea statelor lumii, din Suedia pana in Ghana, pe motiv ca provoaca scaderea numarului de granulocite din sange, ducand la afectiuni letale. Revenind la isteria romanilor privind E-urile din alimente, ISRA Center Marketing Research a facut un studiu la sfarsitul anului trecut din care a reiesit ca aproape 85% dintre cei care au fost intervievati sunt preocupati de existenta aditivilor in alimentatia zilnica. Si cum nu exista alta alternativa alimentara mai putin periculoasa, semenii nostri sunt ingroziti si incearca sa elimine tot ceea ce le poate face rau, insa acest lucru nu este in general posibil. Din nefericire, doar guvernantii ne mai pot salva de psihoza E-urilor, insa in fata unor interese mascate, acestia asista la decimarea unei natii de care isi mai amintesc doar in timpul campaniilor electorale.Scris de: {autor}Gratiela TULCEANU{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii