Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:19 19 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare, suntat de Geoana

ro

07 Oct, 2009 02:29 1812 Marime text

mihaela_editorial.jpgMomentul de mândrie trăit de Mazăre ca urmare a poziţiei ferme a preşedintelui PSD, Mircea Geoană, privind retragerea tuturor miniştrilor social-democraţi a luat locul frustrării.

Într-un interval de numai cinci zile, preşedintele organizaţiei judeţene PSD Constanţa, Radu Mazăre, a trecut de la extaz la agonie. Cel care a generat ambele stări a fost şeful său pe linie de partid, Mircea Geoană.

Pe 1 octombrie, Mazăre era extrem de încântat că Geoană anunţa retragerea miniştrilor din Guvern, precum şi a oamenilor din eşalonul II - secretarii de stat, consilierii, directoraşii etc. La vremea respectivă, el a lăudat public atitudinea adoptată de liderul PSD, cu atât mai mult cu cât îndeplinea o dorinţă mai veche a sa, potrivit căreia social-democraţii nu trebuiau să participe la guvernare.

Bucuria lui Mazăre a fost de scurtă durată. Cinci zile mai târziu, pe 5 octombrie, acelaşi Mircea Geoană anunţa că PSD va susţine iniţierea unei moţiuni de cenzură pentru înlăturarea actualului guvern. Mazăre a fost luat pe nepregătite de decizia celor de la Centru şi, mai presus de orice, nici nu fusese informat în prealabil.

Situaţia l-a deranjat în dublă măsură. În primă fază i-a fost „afectat" orgoliul pentru că lui - „comandant la Constanţa", după cum s-a autointitulat - nu i s-a cerut părerea privind înlăturarea Cabinetului Boc II cu o lună şi un pic înainte de alegerile prezidenţiale. Dar ceea ce-l doare mai mult pe Mazăre nu ţine atât de orgoliu, cât de faptul că promovarea altui ministru la Turism şi Mediu decât actualul - Elena Udrea - i-ar da peste cap toate planurile măreţe privind viitorul litoralului românesc. Iar Geoană, când a anunţat că PSD va susţine moţiunea de cenzură n-a ţinut cont şi de interesele social-democraţilor din teritoriu, colegii de partid de la care speră să obţină cât mai multe voturi în scrutinul prezidenţial. Iată cum, în dorinţa de a brava, Geoană a reuşit să-l şunteze, dar şi să-l deranjeze, iarăşi, pe Mazăre. Spun iarăşi pentru că a mai greşit-o şi la europarlamentare, iar rezultatul s-a văzut.

Însă, se pare că sabotajul e în trend, iar Geoană dovedeşte - pentru a câta oară? - că este neinspirat. Anunţul, făcut în pripă şi fără consultări cu cei din teritoriu, s-ar putea să-l coste scump. Premierul tocmai ce a anunţat că membrii Cabinetului Boc II vor să-şi asume răspunderea pe Legea pensiilor. „Este o onoare pentru orice premier să fie demis pentru că Parlamentul nu a vrut să treacă legea pensiilor", a ţinut să adauge Boc. În acest context, a susţine o moţiune de cenzură care să conducă la dărâmarea Guvernului este sinucidere politică, indiferent de motivul invocat pentru depunerea ei. Şi astfel, planurile PSD au fost dejucate...

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii