Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:32 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzica, o modalitate de relaxare în această perioadă tensionată

ro

10 Aug, 2020 00:00 3226 Marime text

Rolul pozitiv al muzicii în reducerea stresului, în inducerea relaxării și diminuarea durerii, influența sa asupra activității neuronale și a funcției cardiace sunt deja explorate și confirmate de numeroase studii de specialitate.


Cu toții trecem în această perioadă prin momente încărcare de tensiune.


De aceea, una din metodele de relaxare ar putea să o constituie muzica. Muzica are puterea de influența procesul biochimic antistres.


Cercetătorii au demonstrat că educația muzicală și cântatul la un instrument la vârste înaintate ajută creierul să se mențină activ și sănătos. Ascultarea în mod regulat a muzicii are, de altfel, efecte evidente asupra memoriei și a agilității cerebrale la orice vârstă.


Un studiu din anul 2014 atestă și beneficii psihologice ale muzicii, legate de comportamente și atitudini. Subiecții care au ascultat timp de câteva zeci de minute muzica lor preferată, s-au dovedit mai empatici și mai generoși. Când au fost întrebați dacă ar dona bani persoanelor sărace sau cum ar împărți astfel de donații, majoritatea au fost mai deschiși în fața unor astfel de fapte bune.



Avem cu toții nevoie să acceptăm ideea ca muzica este ceva extrem de subiectiv și că nimeni nu poate fi judecat ca (nu) agreeazaă un stil sau altul. Alegerile nu sunt deloc intamplatoare, muzica are o enorma valoare emoțională, iar istoria personală joaca un rol esențial. Spre exemplu, în antichitate, soldaților li se aplicau tratamente sonore pentru îndepărtarea anxietății, a fricii sau a emotiilor. Pe același principiu se merge și în cazul bebelușilor care, în momentul în care devin neliniștiți, poti fi calmați de îndată cu ajutorul cântecelor de leagăn.


Răspunsul la întrebarea dacă muzica te poate vindeca este… da, nu și poate. Ar fi iresponsabil să spui că, dacă asculți la maximum un video de pe YouTube cu titlul „reparare de ADN”, va opri cancerul în fază terminală. Dar efectul pe care îl are muzica asupra este unul pozitiv printr-o varietate de moduri atestate.


Pe vremea cand nu existau radioul si televiziunea, oamenii se adunau impreuna pentru a canta sau a asculta muzica, special pentru relaxare si recreare. Nu mergeau numai la opera si concerte de muzica culta, ci se adunau si la unii dintre ei acasa, mai ales acolo unde exista si un instrument muzical, cum ar fi un pian sau o chitara, ori macar o muzicuta, si cantau impreuna. În zilele noastre, oamenii cântă mult mai rar și aproape niciodată în public. Chiar și în locurile unde se face Karaoke, multi se simt rușinați să o faca și au nevoie de încurajare. Dar ....iată că nu este perioada propice pentru a vorbi despre karaoke, dată fiind regula distanțării sociale pe care o avem de respectat în această perioadă. Să nu facem însă din asta o dramă existențială! Exista și soluții adaptabile. Acasă, însă, nu ai nevoie să impresionezi pe nimeni. Nu trebuie decât sa te simți bine și vei vedea ca asta se va întâmpla de îndată ce dai frau liber solistului din tine să se exprime!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii