Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:07 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Navomodelism Constanța La 88 de ani, Iuliu Ludoșanu continuă să obțină medalii. Plachetă onorifică pentru decanul de vârstă al echipei CS Farul! (GALERIE FOTO)

ro

09 Jun, 2024 17:00 989 Marime text

 
  • Pe 12 decembrie 1975, Consiliul Național pentru Educație Fizică și Sport i-a acordat lui Iuliu Ludoșanu titlul de maestru al sportului.
 
Cu o îndelungată activitate în navomodelism, Iuliu Marian Ludoșanu, de la CS Farul Constanța, continuă să participe în competiții și să cucerească medalii, deși a împlinit în această lună venerabila vârstă de 88 de ani!
 
Recent, sportivii secției de navomodelism a CS Farul Constanța (antrenor, Tiberiu Tudor Nicolae) au participat cu succes la Campionatul Național de Navomodele Machete Statice, Clasele C1-C8, desfășurat la Muzeul Național al Marinei Române Constanța. Competiția a fost organizată de Federația Română de Modelism și CS Farul Constanța, în colaborare cu Muzeul Național al Marinei Române. Sportivii de la CS Farul au prezentat în concurs nu mai puțin de 55 de modele de nave dintre cele 196 înscrise în competiție. Reprezentanții clubului de pe litoral au obținut 55 de medalii (zece de aur, 43 de argint și două de bronz), iar patru dintre acestea i-au aparținut lui Iuliu Ludoșanu: una de aur (Piese de Artilerie Distrugătorul Ferdinand) și trei de argint (Carolus Primus, Curieuse și Revenge). Iuliu Ludoșanu a împlinit 88 de ani chiar pe perioada de desfășurare a Campionatului Național 2024, de la Constanța.
 
Stagiul militar, la bordul distrugătorului de tip R NMS Regele Ferdinand
 
După campionat, Iuliu Ludoșanu, maestru al sportului, a primit o plachetă onorifică, atât pentru statutul său de decan de vârstă al echipei de navomodeliști de la CS Farul, cât și pentru activitatea sa de peste 65 de ani în acest sport.  
 
„I-am readus acasă d-lui Ludoșanu Iuliu modelele participante la Campionatul Național de Navomodelism Machete, prilej cu care i-am înmânat și placheta onorifică dedicată atât faptului că este decanul de vârstă al echipei de navomodeliști ai CS Farul Constanța, cât mai ales pentru îndelungata activitate de navomodelist (peste 65 de ani). În pozele atașate se pot observa imagini de arhivă de acum 64 de ani, când executa stagiul militar la bordul distrugătorului de tip R NMS Regele Ferdinand, devenit D22 după război, cât și cu ultimele modele aflate în lucru: un remorcher pentru clasa de dinamice și macheta navei Le Requin, pentru clasa C1 la statice, proiecte demarate acum un an jumătate. Îi urăm multă sănătate și să vedem modele pe masa viitoarelor campionate!“, este mesajul Tiberiu Tudor Nicolae postat pe pagina de Facebook „Modelismul ca artă“, alături de mai multe imagini.
 
În topul celor mai buni sportivi constănțeni
 
De-a lungul carierei sale în navomodelism, Iulia Ludoșanu a reprezentat și AS Portul Constanța, iar, pe când era sportiv legitimat la această asociație sportivă, a ocupat locul zece în clasamentul pe anul 1975 al celor mai buni sportivi constănțeni.
 
În topul de acum 49 de ani au fost incluși:
 
  1. Ilie Floroiu - atletism - CS Farul
  2. Elena Pricop - scrimă - CS Farul
  3. Ibrahim Faredin - box - CS Farul
  4. Mihai Bucos, Gheorghe Daraban - rugby - CS Farul
  5. Ion Alexandru - yachting - CS Știința
  6. Dumitru Antonescu - fotbal - FC Farul
  7. Radu Bratu - radioamatorism - Radioclub
  8. Maria Enache, Luxa Racovițan - volei - CS Farul
  9. Ion Lazăr, Viorel Dumitrescu - atletism - Școala Sportivă Nr. 1
  10. Iuliu Ludoșanu - navomodelism - AS Portul.
 
Sportiv, dar și arbitru
 
În același an, pe 12 decembrie 1975, Iuliu Ludoșanu a primit titlul de maestru al sportului din partea Consiliului Național pentru Educație Fizică și Sport. Titratul sportiv a cucerit numeroase medalii și în competițiile internaționale, dar a activat și ca arbitru de modelism. 
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: imagini postate pe grupul de Facebook „Modelismul ca artă“ de Tiberiu Nicolae Tudor.
 
Citește și:

CS Farul Constanța, 55 de medalii la Campionatul Național de Navomodele Machete Statice (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii