Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:02 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Negocieri cruciale in PSD

ro

06 Feb, 2010 02:23 1458 Marime text
mihaela_ciorbaru.jpgDouă săptămâni şi un pic au mai rămas până la ziua ce va decide soarta şi direcţia Partidului Social Democrat. În tot acest răstimp sforăriile, promisiunile şi negocierile vor fi la cote maxime.

Sorţi de izbândă va avea cel ce se va dovedi a fi mai abil şi mai credibil, mai ales că nu puţini sunt pesediştii ce s-au fript şi şi-au pierdut încrederea în unii aspiranţi la funcţii din structura de conducere centrală a PSD. Decisivă va fi şi formula în care viitorii lideri vor fi aleşi: individual, într-un tandem... sau la pachet. Combinaţiile pot fi multiple, însă şi orgoliile personale sunt greu de înfrânt. Aşa se face că, social-democraţii decişi să preia şefia PSD vor trebui să negocieze pe mai multe fronturi şi pentru orice variantă pentru care ai lor colegi de partid ar putea opta.

O influenţă ar putea-o avea şi liderii judeţeni. Deşi, în pofida sugestiei preşedinţilor de filiale, în cabina de vot fiecare-i suveran.

Miza Congresului Extraordinar al PSD este cu atât mai mare cu cât apariţia scrisorii semnate de Octav Cozmâncă poate fi considerată un avertisment. Nu puţini sunt cei care susţin că, în funcţie de rezultatul Congresului din 20 februarie, este posibil să asistăm la o scindare a formaţiunii conduse, încă, de Mircea Geoană. Un alt partid de stânga stă să apară pe eşichierul politic autohton. Şi nu orice partid, ci unul ce s-ar putea naşte direct ca partid parlamentar.

Eeee, lupta este aprigă, miza importantă, iar negocierile se poartă pe toate fronturile şi pentru toate posibilităţile. Preferinţele diferă, e firesc. Dar, nu pot să nu remarc faptul că, în realitate, interesul de grup sau personal va prima în exprimarea opţiunilor. Nicidecum soarta partidului ori interesul categoriilor sociale pe care această formaţiune politică, proclamată de stânga, le reprezintă, nu vor sta la baza votului „liber" exprimat de sociali -democraţi.

Până la marea confruntare, săbiile se ascut, strategiile de atragere a susţinătorilor sunt aplicate sub diverse forme, negocierile „subterane" sunt în plină derulare... Şi asta în condiţiile în care delegaţi nu s-au ales, încă.

Dar, chiar şi aşa, pornind de la ideea că social-democraţii ce vor ajunge la congres vor fi aleşi „pe sprânceană", cum or' putea candidaţii la şefia PSD să se bazeze pe nişte colegi atât de lunecoşi, receptivi şi, mai ales, fără imunitate în faţa unor oferte tentante!?

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • redivivus 06 Feb, 2010 12:11 Indiferent cine va iesi"invingator" cel care va pierde este partidul.S-au compromis prea mult cei ce s-au aflat sau se afla acum la conducerea PSD care a ajuns sa se transforme din partid intr-o factiune.Mai mult,aceasta grupare oligarhica si mafiota(Mazare este un exemplu)nu are nimic de-a face cu social-democratia,cu doctrina europeana de stanga.Ruperea in paispe este o solutie.Poate,in acest fel, sa apara o organizatie realmente social-democrata.Ceea ce,nu este sigur,avand in vedere ca toti cei ce se afla acum in primele randuri ale PSD sunt toti facuti din acelasi malai care provoaca pelagra.Difera doar gradul de educatie si de avere.Slabe sperante ca sa avem in urmatorii 12 ani un partid de factura europeana.Interesant un fenomen:existenta saraciei din Romania,amploarea acesteia,a condus la slabirea PSD si la mantinerea sau dezvoltarea PNL si PD.O solutie cu sanse de reusita ar fi contopirea PSD sau a unei parti al acestuia,cu PNL,ceea ce ar grabi realizarea a doua partide puternice,de stanga si de dreapta.Oricum ar evolua situatia,modernizarea romaniei sub aspect politic,social si economic nu se va realiza,deoarece NU VREM sa ne schimbam.Poate o vom face, daca se va gasi cineva care sa ne forteze.Cuza,Bratianu,Carol I si Ceausescu au inteles acet imperativ.