Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:18 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O inimă care face tic tac

ro

05 Nov, 2012 20:00 1570 Marime text
ada_codau.jpgRomânia are şcoli, are universităţi excelente. Are un sistem de învăţământ de excepţie, apreciat în unanimitate, dat exemplu în publicaţiile internaţionale de specialitate. Nu degeaba universităţile din România ocupă, de ani buni, primele topuri ale celor mai prestigioase instituţii.

România are, de asemenea, spitale de vârf, modernizate, dotate la cele mai înalte standarde. Într-un spital din România te simţi de parcă ai fi în „Anatomia lui Grey" sau, mai bine, în „Doctor House". Niciodată, niciun medic nu te va lăsa să mori pe targă din cauza birocraţiei. Niciodată, niciun gândac nu-ţi va tulbura somnul în pat. Niciodată aparatura de ultimă generaţie nu se va strica pentru a rămâne uitată în vreun beci, asta deşi a costat zeci de mii de euro. Într-un spital de top din România - şi bineînţeles că toate sunt de top - nu vei fi trimis să-ţi cumperi singur, de la farmacia de la poarta spitalului, medicamente, bandaje, seringi. Şi nici nu vei da şpagă la medici, la asistente, la infirmiere, la portari, la băgătorii de seamă care cunosc pe cineva care ştie pe altcineva care te-ar putea ajuta. Doamne fereşte!

În ţara asta nu mor copiii în spitale, sfidând, culmea, nu moartea, ci tocmai viaţa. Condiţiile nu sunt mizere, iar societatea nu-i uită la periferia umanităţii.

Nicio compania nu pleacă din România din cauza corupţiei. Multinaţionalele sunt deosebit de tentate să investească aici datorită mediului de afaceri sigur, de calitate, previzibil. Companiile investesc în ţara asta tocmai datorită predictibilităţii. Şi vor mai veni investitori, n-am niciun dubiu.

În ţara asta nimeni, dar nimeni nu face afaceri cu fonduri europene. Nimeni nu-şi trage partea, graţie instituţiei pe care o conduce şi care are o rată de absorbţie extrem de scăzută. Nimeni nu se gândeşte cum să-şi aboneze firma la fonduri nerambursabile.

România nu este ţara europeană cu cei mai puţini oameni care sunt de acord cu donarea, după moarte, a organelor unui membru apropiat al familiei. Nu, nu la noi se înregistrează cel mai mic procent din EU în ceea ce priveşte donarea de organe. Suntem informaţi, iar medicii din spitale stăpânesc perfect tehnica interviului pentru donarea de organe.

În România nu există, nu se manifestă cultura şpăgii. Nici cultul „naşului" de la compania naţională de căi ferate. Toată lumea merge, evident, cu bilet. Şi asta de ani de zile, mai ales ulterior Revoluţiei din decembrie '89.

În România niciun ministru, niciun parlamentar, niciun demnitar nu plagiază. Cum ar putea măcar să conceapă că este posibil să-şi pună semnătura pe zeci de pagini de compilaţii din lucrările altor oameni?!?

ARD a ales, ca slogan al campaniei care va începe, oficial, pe 9 decembrie, îndemnul „Reporneşte inima României". Vi se pare că s-a oprit? Cu aşa sistem de învăţământ, cu un sistem de sănătate performant, cu o clasă politică guvernată doar de principiul meritocraţiei, credeţi că ar fi cu putinţă ca inima acestei ţări se se oprească vreo secundă? Aiurea! Face nestingherită tic, tac. Bolnavă, dar ticăie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii