Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:28 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O nouă găselniţă a ministerului - Bacul diferenţiat

ro

07 Sep, 2012 01:00 1937 Marime text
nicoleta-baciu.jpgCea de-a doua sesiune a Bacalaureatului a demonstrat încă o dată că majoritatea dintre cei care au absolvit în acest an liceul nu sunt prieteni cu cartea. După ce au fost declaraţi „nepromovaţi" după prima sesiune a Bacalaureatului, candidaţii, în loc să se pună cu burta pe carte, şi-au luat o vacanţă „binemeritată".

Rezultatele sesiunii de toamnă a Bacalaureatului din 2012 i-a făcut pe mai marii Educaţiei să se gândească la o nouă modalitate de organizare a examenului de maturitate. Rata medie de promovare de 24,27% a readus în discuţii problemele cu care se confruntă sistemul de educaţie din România. Printre cauzele rezultatelor slabe înregistrate la examenele de Bacalaureat din ultimii doi ani este organizarea programei liceelor cu filieră tehnologică şi vocaţională, fostele Şcoli de Arte şi Meserii, care au fost desfiinţate în 2007. Atunci, liceele au fost împărţite în două categorii, bune sau slabe. Mai mult, la filiera profesională şi tehnologică programa şcolară nu este adaptată nevoilor de pe piaţa muncii, unde elevii caută să se încadreze după terminarea studiilor. Domeniile căutate pe piaţa muncii sunt slab reprezentate în programa de studii. În scopul găsirii unei soluţii pentru problema Bacalaureatului, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a propus introducerea Bacalaureatului diferenţiat. Propunerea a fost acceptată miercuri de Comisia de învăţământ din Senat şi va fi pusă în aplicare începând de anul viitor. Astfel, elevii care doresc să intre direct pe piaţa muncii pot opta pentru Bacalaureatul profesional, susţinând doar probele de competenţă, o probă practică şi o probă scrisă la educaţie antreprenorială. Cât priveşte subiectele Bacalaureatului profesional, ar trebui adaptate programei de studiu. Astfel, toată lumea va fi fericită. Elevii care vor da Bacalaureatul naţional vor putea merge la facultate, iar cei care vor opta pentru bacalaureatul diferenţiat se vor putea încadra în piaţa muncii sau vor putea urma o şcoală postliceală.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ana 07 Sep, 2012 21:47 asta asa este, acum nu prea mai gasesti oameni specializati pe o meserie. Avem numai absolventi de facultati fara joburi.