Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:15 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Partide noi, aceleaşi poveşti

ro

01 Sep, 2010 02:40 2109 Marime text
anamaria-funda-editorial.jpgNu am crezut niciodată în poveşti, cu atât mai puţin în cele electorale.

Trebuie să recunosc că, la primul meu exerciţiu de voinţă populară, în 2004, am fost uşor entuziastă. Împinsă de neştiinţă, de neimplicare şi, în primul rând, dezinformată - am pus ştampila pe ceea ce credeam eu că îmi va aduce „un viitor mai bun". Lozinca îmi apare cu atât mai incredibilă astăzi, cu cât toate sloganele propagandiste ale distinşilor noştri politicieni fruntaşi au implicat-o, la un momet dat. Luaţi modelul: „României BUNului simţ" sau al deja celebrului „Să trăiţi BINE!". După ceva ani de activism electoral, sunt tot mai convinsă că basmele au lăcaşul lor, că lumea de poveşti există, deşi uşor deformată! Cu prinţi şi prinţese, armăsari albi. dar fără să includă vrăjitoare şi zmei înfricoşători, revizualizăm peisaje utopice, ciclic, în fiecare campanie electorală! Pentru că fiecare aspirant la putere vine cu povestea sa din ce în ce mai incredibilă şi mai puţin originală... care ne miroase a „puiul gratuit" de acum 4 ani... Cu o regie mai mult sau mai puţin costisitoare, basmele electorale sunt repuse în scenă la fiecare scrutin electoral. Cei mai mulţi dintre noi o ştim şi preferăm să stăm acasă, în fotoliul nostru confortabil, în duminica aceea în care Feţi Frumoşi roşii, galbeni sau portocalii ne lansează apeluri la încredere.

Nu am crezut niciodată în poveşti, cu atât mai puţin în cele electorale. Dar ele există.

Şi sunt confirmate şi de politicieni. Scufiţa Roşie, Fetiţa cu chibrituri, Capra cu trei iezi + sunt pseudonimele date de Sebastian Lăzăroiu partidelor politice de pe scena românească. Toate trei vor fi devansate, în opinia acestuia, de Albă ca Zăpada. O formaţiune politică nouă, curată, care să creeze, din nou, magia de poveste pentru electorii suprasaturaţi de vechile firuri narative. Toate bune şi frumoase. Distinşii noştri oameni politici vor să distragă atenţia de la un aspect. Sub ambalajul nou şi iluziile lansării, Albă ca Zăpada este ajutată tot de cei 7 pitici vechi şi ponosiţi, fiecare cu 3 mandate de parlamentar la activ şi tot atâtea grupări politice traversate. Împachetat într-o doctrină nouă, ideologie care nu mai înseamnă nimic în România noastră de toate zilele, partidul cel nou va absorbi alţi „pitici mai mici" şi va fi gata de alegeri! Printr-o falsă reconversie, povestea „Albă ca Zăpada" îl va avea ca personaj principal pe lupul îmbrăcat în bunicuţă care ne va vinde mărul otrăvit! Dumneavoastră ce veţi prefera - o carte veche, cu filele îngălbenite şi scoarţa ruptă de la atâta răsfoit, sau varianta sa upgraded, cu ilustraţii colorate, grafică modernă?... în fapt, aceeaşi poveste.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gligor 01 Sep, 2010 17:51 Felicitari!Continua exercitiul incercand sa nominalizezi si personajele.Ai auzit ,sunt sigur si de statupalmabarbacotcalarepeuniepureschiop tatal multor povesti politice...Cine-o fi acest Andersen autohton?...
  • Silenzio Stampa 01 Sep, 2010 00:30 Interesant articol! A.