Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:17 29 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Pe 14 septembrie trebuie să sune clopoţelul. Dar oare va suna?

ro

26 Aug, 2015 00:00 2704 Marime text
Lipsa acută de personal didactic în şcoli, blocarea posturilor, salariile mici, la limita subzistenţei. Astfel este caracterizat învăţământul constănţean de către sindicalişti. Rata de promovare scăzută la Bacalaureat, examene de Titularizare şi de Definitivat picate de sute de profesori completează imaginea învăţământului autohton.
 
Mai mult, decizia Guvernului de a mări salariile medicilor cu 25% i-a pus pe jar pe sindicaliştii din Educaţie, care ameninţă cu proteste dacă nu li se vor majora şi lor lefurile. Ei susţin că şi cadrele didactice au dreptul să primească bani mai mulţi, ameninţând că, în cazul în care solicitările lor nu vor fi luate în calcul, e posibil să boicoteze începutul anului şcolar!
 
„Un profesor debutant are acum 830 de lei salariu net lunar, mai puţin ca un şofer sau ca o femeie de serviciu din alte ministere. Nu e corect. Ne aşteptăm ca Legea salarizării să se aplice în acelaşi timp pentru toată lumea, dar acum Guvernul a creat un dezechilibru“, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Victor Hăncescu. Sindicaliştii au discutat, luni, cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cerând majorări suplimentare şi pentru Educaţie, după ce, săptămâna trecută, Victor Ponta a anunţat că va majora salariile din Sănătate cu 25%, de la 1 octombrie, prin ordonanţă de urgenţă.

Promisiuni…

La finalul discuţiilor de luni, de la Guvern, pe tema majorării salariilor cadrelor didactice, ministrul Educaţiei a declarat că s-a decis o amânare a discuţiilor până la 15 septembrie. „Faptul că sunt prioritare cele două sectoare, Sănătatea şi Învăţământul, se va vedea într-o abordare unitară a creşterilor salariale, cel mai târziu la începutul anului viitor“, a declarat Sorin Cîmpeanu. Oficialul a precizat că impactul bugetar pe care îl implică o majorare cu 15% a salariilor din Educaţie este de 1,6 miliarde de lei. „Vom avea o nouă rundă de negocieri pe 14 sau pe 15 septembrie, când vom şti procentele cu care ni s-ar putea creşte salariile poate chiar din octombrie. Promisiunea este că Educaţia şi Sănătatea vor avea traiectorii comune în ceea ce priveşte urcuşul în Legea salarizării. Vor fi creşteri de salarii semnificative“, a declarat Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater“, la finalul negocierilor de la Guvern.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii