Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:48 12 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Să nu lăsăm „lumina” să ne întunece Sărbătorile și nici alcoolul să ne înece bucuria

ro

11 Apr, 2025 17:00 396 Marime text


Citeam, de curând, că luni 14 aprilie 2025 va avea loc ședința Colegiului Prefectural în care vor fi prezentate măsurile pentru perioada sărbătorilor pascale, de către reprezentanții mai multor instituții din județul Constanța.
 
Printre acestea se numără Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Mihail Kogălniceanu” Constanța, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța, Garda de Coastă, Direcția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța, Serviciul de Ambulanță Județean Constanța, Unitatea de Primiri Urgențe – Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța, precum și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța.
 
Ca în fiecare an, înainte de sărbători, reprezentanții insituțiilor care asigură pacea, siguranța și ordinea la nivel județean vor prezenta măsurile de precauție care vor fi luate și câți angajați vor fi la posturi, pentru ca noi să ne bucurăm de sărbători. Cinste lor!
 
Însă este nevoie să ne gândim și noi cum să prevenim situațiile neplăcute și cum să ne păstrăm în siguranță, totodată.
 
Este lucru știut că aproape în fiecare an, în preajma Paștelui, au loc incendii, din cauza candelelor lăsate nesupravegheate. De asemenea, sala de așteptare de la Spitalul Județean Constanța se umple de persoane implicate în accidente auto, ori de pacienți care au consumat mai multe alimente sau alcool, decât obișnuiau. Astfel, se ajunge la un timp de așteptare foarte mare și toată lumea este nemulțumită, în ciuda faptului că medicii și asistenții lucrează la foc continuu. La fel și paramedicii, precum și pompierii.
 
Și de ce ajungem în situații limită, când putem să le evităm?
 
Ca să petrecem sărbătorile în tihnă și pentru a nu pune presiune inutil pe angajații statului, că este Paște și pentru ei, chiar dacă sunt de serviciu, este nevoie doar de puțină atenție.

 
Iată câteva sfaturi care vă pot fi utile, dacă doriți să vă protejați viața și să vă păstrați casa intactă:
 
  1. Când mergeți la Înviere, păstrați o distanță față de ceilalți enoriași. Este lumină pentru toată lumea!
  2. Evitați folosirea lumânărilor simple. Folosiți candele cu protecție metalică și așezați-le pe o suprafață plană, departe de obiecte inflamabile, într-un loc unde nu pot avea acces copii sau animale de companie.
  3. Nu mai umblați la candelă, pentru a împărți lumină celor care peste noapte au „uitat” să meargă la biserică.
 
Pentru evitarea accidentelor auto:
 
  1. Chiar dacă vedeți bulevardul gol, nu înseamnă neapărat că nu te vei tampona în vreo intersecție cu un șofer grăbit și neatent la semnele de circulație. Aici este capcana! Unii chiar pe asta mizează, că e liber și nu-i vede nimeni.
  2. Ce rost are să te sui în mașină, dacă și-așa te duci să petreci?
  3. Mersul pe jos ajută la digestie și la „limpezirea” gândurilor până acasă, după o masă copioasă stropită cu vin.
  4. Dacă distanța este, totuși, prea mare, nu este nicio rușine să circuli cu autobuzul!
 
Pentru evitarea unor conflicte pe la mese:
 
  1. Dacă alcoolul „te stimulează mental” în discuții aprinse, poate ar fi mai indicat să consumi un suc sau, cel mult, o băutură slab alcoolizată.
  2. Nu da curs discuțiilor care nu duc nicăieri, pentru că, cel mult pot, duce pe la spital sau poliție. Am scris pe tema asta și știu ce vorbesc.
  3. Refuză invitațiile la petreceri cu persoane pe care nu le agreezi sau pe care știi că nu prea te simpatizează. Știu, nu ți se poate întâmpla ție, dar...
 
Pentru evitarea oricăror probleme cu poliția sau jandarmeria:
 
  1. Ferește-te de petreceri cu droguri.
  2. Nu te droga.
  3. Nu duce prafuri, pastiluțe ori „ierburi făcătoare de minuni” la cererea vreunui prieten către o altă destinație. Niciodată!
  4. Nu da muzica prea tare, că s-au mărit amenzile!
  5. Nu te sui băut la volan. Nu contează cât, cum ai băut, dacă te simți sau nu în stare să conduci sau dacă ai vreo urgență. Uită de mașină, cu prima înghițitură a licorii.
 

Cum să eviți plimbarea cu mașina „112”, cu oprire la SCJU:
 
  1. Mănâncă așa cum obișnuiești, nu așa cum spun neapărat nutriționiștii, că nu funcționează. Am spulberat multe mituri, pe cuvânt!
  2. Nu bea pe burta goală, că s-ar putea să-ți închei ziua mai repede decât ți-ai fi dorit.
  3. Dacă NU mai poți și cozonac, abandonează!
  4. Dacă nevasta sau prietena îți spune că trebuie să plecați, încheie elegant discuțiile cu ceilalți petrecăreți și plecați!
  5. Punctul 4 era o glumă. Poate nu cea mai bună, dar restul sfaturilor chiar sunt pe bune. Dacă ții cont de ele, ai mari șanse să NU devii subiect de presă!
 
Să fie pace pe pământ!
 
Citește și:
Știri Constanța Măsurile pentru perioada sărbătorilor pascale, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii