Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:43 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sacrificati in PSD si PNL

ro

23 Dec, 2009 02:19 1784 Marime text
mihaela_ciorbaru.jpgÎn politică se joacă din ce în ce mai dur. Locul „selecţiei naturale" a fost preluat de un alt tertip pur politicianist, „sacrificarea prin promovare". Metoda funcţionează cu o precizie demnă de invidiat chiar şi de ceasornicarii elveţieni.

Când eşti neexperimentat, tânăr neştiutor şi te fură peisajul ai putea fi tentat să crezi că susţinerea primită din partea colegilor de partid, mai ales când eşti într-o funcţie de conducere, este un semnal bun. Dar, când te pretinzi un politician cu vechime şi târşâit de toate cele de-a lungul timpul, este imposibil să te laşi păcălit de aparenţe.

Şi totuşi, la aşa ceva asistăm atât în PSD, cât şi în PNL.

De curând, preşedintele PSD Mircea Geoană era mândru şi extrem de încântat că, la ultima şedinţă a Comitetului Naţional Executiv al partidului, a primit un vot de încredere. Cu o singură excepţie, Marian Oprişan, care a votat împotrivă. În fapt, doar liderul PSD Vrancea a fost sincer. Şi-a menţinut opinia şi a avut tăria de a exprima prin vot şi într-un for de conducere. Ceilalţi, amăgindu-l în fapt pe Geoană, aşteaptă să savureze trecerea sa în eşalonul II. Semnale în acest sens au existat de mult, dovezi de netăgăduit fiind atât în perioada campaniei electorale, în special a celei premergătoare turului II al prezidenţialelor, dar mai ales apoi. O scrisoare a fostului senator PSD Octavian Ştireanu deja avansa o serie de propuneri prin care să se încerce menţinerea partidului unit. El consideră necesară redactarea unei „Cartă neagră a alegerilor din 2009" şi a unui „raport al erorilor", însă unica şansă de relansare a PSD şi de revenire a partidului la butoanele puterii ar fi aplicarea, ce-i drept cam târzie, a Codului etic elaborat de Cristian Diaconescu pe vremea când era senator de Constanţa.

Rămân tot în opoziţie, în ograda PNL, şi constat că „sacrificarea prin promovare" a funcţionat perfect şi aici. Protagonistul principal a fost tot şeful de partid - preşedintele Crin Antonescu. Mulţi i-au declarat susţinere, mulţi l-au asigurat că vor face campanie 24 din 24 pentru a-l ajuta să se califice în turul II al prezidenţialelor. N-a fost aşa, iar rezultatul a dovedit-o. Scorul bun înregistrat de Antonescu nu s-a datorat campaniei duse de liberali, cel puţin la nivelul judeţului nostru, ci a speranţei şi încrederii insuflate de candidat alegătorilor. A ratat ocazia, dar „sfătuitorii" de bine i-au sugerat să se alăture candidatului PSD, iar asta a dat PNL-ul în spate cu multe procente. Ceea ce a urmat, se ştie, şi reacţiile din teritoriu nu vor întârzia să apară. Opoziţia nu-i pe placul majorităţii liberalilor din teritoriu, iar detronarea lui Antonescu va fi o chestiune de timp... nu prea îndelungat. Era sacrificaţilor prin promovare pare să fie în plină desfăşurare, iar cei îmbătaţi de putere cad iute în această capcană.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 28 Dec, 2009 16:25 Alianta in fata tuturor romanilor, a PSD-ului cu PNL-ul, a dovedit faptul ca ,aceasta exista de multi ani si ca acum era ca o buba care s-a spart.Bugetul de stat al Romaniei a trecut prin orasul Harsova de Constanta ,prin intermediul prim-ministrului TARICEANU si a primarului liberal IONEL CHIRITA,dar din suma de 300 de miliarde de lei vechi,nu au ramas in orasul HARSOVA de Constanta decat o mica parte ,iar restul si-a urmat traseul catre marele afacerist DINU PATRICIU, care dirija AFACEREA din spatele LIBERALILOR doritori de libertate excesiva ,in folosul unora dintre ei.
  • redivivus 23 Dec, 2009 06:16 Democratia presupune competenta,lideri capabili sa conduca destinele partidelor si ale tarii,oameni cu caracter, partide care sa se deosebeasca intre ele nu prin firma ci prin doctrina.Asistam la o lupta intre pseudoelitele politicianiste incapabile sa inteleaga faptul ca scopul partidelor este sa ajunga la guvernare pentru a realiza un singur obiectiv:PROSPERITATEA.Partidul care nu guverneaza nu este partid.Daca e sa judecam situatia,inca nu avem partide ci factiuni.Politicianistii,indiferent de culoarea politica n-au credinte,n-au convingeri. Ei urmaresc numai interesele lor personale si de grup.Tot ce a dominat in lume,idei,sau oameni,s-a impus datorita fortei care se numeste PRESTIGIU. Pentru a avea elite este nevoie de selectie.Se constata ca in lumea politica poate patrunde oricine aventurieri pusi pe capatuiala,oameni lipsiti de demnitate,care sunt gata sa serveasca orice cauza. Dupa 20 de ani,nu s-au stabilit criteriile de merit care se cer politicienilor,conducatorilor.Potrivit teoriei lui Pareto,conceptul de elita presupune in primul rand calitatea, cu consecinta sa,dreptul de a conduce.Doar atunci cand meritul si puterea sunt reunite,se creaza o stare de echilibru social.Nu este om politic,nu face parte din elita politica,acela care pentru o situatie personala sau pentru interesele clientelei sale este in stare sa serveasca orice cauza.Regratabil,dar n-avem elita.