Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:34 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sadismul camuflat, sau nu, al lui Constantinescu

ro

19 Aug, 2010 21:32 2227 Marime text
editorial_Teodora_DUMI_nou.jpgSadicul este acea persoană care îşi chinuieşte semenii din plăcerea bolnăvicioasă de a-i vedea suferind. Nu are legătură decât pe jumătate cu sado-masochiştii pe care îi ştie lumea drept tabu.

Oricum, nu cred că şi-ar dori cineva să şi-l imagineze pe Nicuşor Constantinescu, preşedinte al CJC, în vreo ipostază cu biciul în mână sau căluş în gură, pentru că nu este frumos şi nici moral. Dar ştampila de sadic nu este chiar atât de dură pentru cineva care sistematic şi cu o precizie de ceas elveţian îşi bate joc de tot ce-i iese în cale, numai să le fie „de bine" apropiaţilor lui. Mă refer, evident, la episodul recent cu Opera din Constanţa, pe ai cărei angajaţi lirici i-a altoit cu diapazonul de le-au mers fulgii de la costumele de scenă. Întâi i-a desfiinţat, că doar erau indispensabili precum substantivul acestui adjectiv (adică izmene). Apoi, s-au chinuit oamenii să protesteze paşnic în faţa fortăreţei CJC, unde Desdemona flutura batista roşie, să-i întărâte şi mai mult. Nu a funcţionat nici serenada de la miezul zilei aşa că oamenii, civilizaţi, au încercat să-şi facă dreptate pe alte căi. Au bătut la uşa ministrului Culturii care, culmea, s-a deschis, cu toate că scârţâia puţin în ritmuri de „Ozosep". Omul de la birou, ministrul Hunor Kelemen, a fost surprinzător de binevoitor şi i-a ajutat.Câteva săptămâni s-a tot dus prin şedinţe de Guvern să ceară voie de la şefu' Boc aviz să ia Teatrul „Oleg Danovski" sub aripa culturală şi gata, s-a rezolvat. Opera, baletul şi chiar filarmonica funcţionau din nou, toată lumea era fericită... Aş! Staţi puţin, ceva nu se leagă. Păi dacă teatrul dispărea, atunci plecau multe guri de salariaţi, iar Ordonanţa prin care se tăiau posturi se aplica la mai puţine persoane, adică trebuia să dea afară din scumpul aparat ruginit al CJC mai mulţi roboţei. Asta nu era bine, aşa că preşedintele Constantinescu a mers pe burtă, la figurat, şi a inclus pe ordinea de zi a şedinţei CJC proiecte cu duiumul prin care se reduceau posturi şi de la Oleg Danovski, de parcă actul trimis de ministru n-ar fi existat. Degeaba în jur se dă lumea peste cap de trei ori ca-n poveşti să facă în aşa fel încât să fie bine pentru toată lumea, că Gică Contra de la CJC e setat pe alt program. Iar, spre disperarea celor care au un oarece simţ al penibilului, fostul director al Direcţiei de Cultură din cadrul CJC, Cristian Zgabercea pe numele lui din buletin, a crezut că a găsit o poantă interesantă, aşa că a pus-o pe Daniela Vlădescu, directoarea teatrului, să cânte în fiecare zi „Văduva veselă". Eu aş chema toţi balerinii să-i facă pe viu o demonstraţie din „Spărgătorul de nuci", aşa, drept cadou pentru ceea ce a făcut pentru cultura constănţeană şi în special pentru Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • marin 21 Aug, 2010 00:09 Bravo!!!bine zis!....le-ar trebui cate o demonstratie de ,,Spargatorul de nuci' tuturor acelora care nu-i lasa pe bietii artisti sa ,,traiasca'.Daca ar trece printr-o asemenea terapie,la propriu....va asigur ca artistii ar duce-o ,,imparateste'Din pacateeeeee....nici cate un glont in capetele lor seci,n-ar fi deajuns.Mai bine sa-si duca singuri pacatele pe care le fac...ei si neamul lor de inconstienti!
  • Sadicul 20 Aug, 2010 08:26 Nu va suparati pe Zgabercea. E doar o marioneta care incearca sa se gudure pe langa pulpanele sefului. Nicusor vrea doar sa-si protejeze slugile. Oamenii de cultura au, in general personalitate, deranjeaza, nu sunt slugarnici si nu se preteaza la magarii. Lui Nicusor ii plac li limaxi, adora slugarnicia, ii da senzatia ca este cel mai destept personaj de pe lumea asta. E firesc sa-i fie sila de artisti.Mintea lui e croita in felul acesta.