Schengen 2025 România se alătură zonei fără frontiere. O nouă eră pentru granițele terestre fără controale, cozi interminabile și nervi
Schengen 2025: România se alătură zonei fără frontiere. O nouă eră pentru granițele terestre fără controale,
13 Dec, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1330
Marime text
- După ani de negocieri și discuții, dar și ca rezultat al progreselor semnificative pe care România le-a făcut în ceea ce privește securizarea granițelor și implementarea reformelor necesare.
- Această aderare va oferi României un statut mai puternic pe plan european și va consolida sentimentul de apartenență la valorile fundamentale ale Uniunii Europene, cum sunt libertatea de mișcare, securitatea și coeziunea economică.
Într-o mișcare istorică, România va adera la zona Schengen începând cu 1 ianuarie 2025 și pentru granițele terestre, o decizie care marchează un pas important în integrarea completă a țării noastre în Uniunea Europeană.
Anunțul a venit după ani de negocieri și discuții, dar și ca rezultat al progreselor semnificative pe care România le-a făcut în ceea ce privește securizarea granițelor și implementarea reformelor necesare. Adoptarea acestei măsuri va aduce beneficii economice și sociale semnificative, atât pentru România, cât și pentru întreaga Uniune Europeană.
În primul rând, eliminarea controalelor la granițele terestre va facilita circulația persoanelor, reducând timpul de așteptare și contribuind la o mai mare fluiditate a comerțului și a mobilității forțate de diversele activități economice. Astfel, frontierele terestre între România și statele vecine vor deveni, practic, invizibile, iar procesul de transport și livrare de bunuri va deveni mult mai rapid și mai eficient.
În plus, această aderare va oferi României un statut mai puternic pe plan european și va consolida sentimentul de apartenență la valorile fundamentale ale Uniunii Europene, cum sunt libertatea de mișcare, securitatea și coeziunea economică.
În acest context, România va beneficia de un acces mai ușor la diverse piețe ale UE și va putea atrage mai multe investiții din partea companiilor care vor considera statul român o poartă directă către Europa Centrală și de Vest.
Totuși este esențial ca România să-și mențină standardele ridicate de securitate la granițe și să își coordoneze eforturile cu celelalte state Schengen pentru a preveni orice breșe de securitate.
În plus, România va trebui să depună eforturi pentru a consolida în continuare lupta împotriva corupției și pentru a îmbunătăți transparența instituțională. Cu toate acestea, aderarea la Schengen a României în 2025 este un semn de optimism și un pas semnificativ în direcția unei Europe unite și deschise.
Citește și:
Deputatul PNL, Bogdan Huțucă. „România devine membră, cu drepturi depline, a Spațiului Schengen. Este un moment de referință și un obiectiv major împlinit”
Ministrul Apărării: „Este o zi istorică pentru România! Decizia Consiliului JAI de a ne acorda statutul de membri deplini ai Schengen este crucială“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii