Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:16 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SCJU - fătul malformat al Consiliului Judeţean

ro

29 Sep, 2010 02:27 1721 Marime text
anamaria-funda-editorial.jpgÎn cazul în care mai aveam vreo îndoială, aceasta a fost spulberată de modul în care s-a desfăşurat Comisia de Dialog Social convocată ieri de prefect. Dacă mai există cineva dintre noi care îşi imaginează că reorganizarea Spitalului Judeţean este un rezultat al viziunii unei echipe de specialişti, fie ei economişti, cadre medicale sau... manageri, o spun clar şi răspicat: ei bine, NU! SCJU, în varianta sa supereficientă, arhiperformantă, aşa cum se vrea din secunda în care va fi impusă noua formulă de organizare, este opera minţilor luminate din Consiliul Judeţean Constanţa care guvernează, printr-o extensie, în forul administrativ al spitalului. Nu numai practic, dar şi teoretic, putem afirma despre cele două instituţii că sunt legate ombilical.

Deşi de fiecare dată pledoaria mea conţine întrebări, adesea retorice, către mai marii noştri aleşi care ne guvernează destinele, de data aceasta îi întreb pe constănţeni: „Ştiaţi că toate procesele verbale încheiate în Consiliul de Administraţie al spitalului sunt arhivate în „buzunarul" secretarei Consiliului Judeţean?" Mă repet printr-o traducere a interogaţiei - e firesc ca toate actele ce parafează deciziile luate în legătură cu actul medical mioritic să stea în bibliorafturile din birourile lui Nicuşor Constantinescu? Hârtii ce ne vizează pe toţi, dar mai cu seamă ce „taie şi spânzură" locurile de muncă ale unor oameni care, de pe 20 octombrie, nu vor mai avea ce pune pe masă copiilor. Cum preşedintele a absentat nemotivat de la întrunirea de ieri, nici măcar noi, privilegiaţii oameni de presă, nu am putut obţine un răspuns. În schimb, am dobândit altceva: un peisaj complex asupra a ceea ce se poate numi „mazilirea" spitalului prin binecunoscutul proces de evitare a legii prin artificii juridice. Cine sunt victimele colaterale? Pentru moment, 170 de angajaţi, actualii studenţi şi viitori medici, care, de bine de rău, se vor îngriji de sănătatea noastră... fără să uităm de cadrele universitare. Toate aceste mijloace vor duce la o stare de sănătate mai proastă... ghiciţi a cui? A mea, a dumneavoastră, a constănţeanului... Vom fi îngrijiţi într-o unitate spitalicească înjumătăţită ca număr de secţii şi, din voinţa unilaterală a celui pe care îl putem numi Zeus al actului medical constănţean, vom beneficia de un buget mai redus din partea Casei Judeţene de Asigurări, care nu mai poate plăti aceeaşi sumă pentru servicii împachetate cu un discount de 50%!

Admit. Starea stâlpului medical constănţean nu a fost niciodată una prea roz. Holurile, clădirea mucegăită, uniformele ponosite au fost, mai mereu, colorate în nuanţe terne. Tare mi-e teamă că, în curând, vor căpăta nuanţe bacoviene.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii