Simulările examenelor naționale, realitatea care arată dezinteresul elevilor față de aceste teste
Simulările examenelor naționale, realitatea care arată dezinteresul elevilor față de aceste teste
23 Mar, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1960
Marime text
- Elevii de clasa a VIII-a au susținut în această săptămână probele scrise din cadrul simulărilor la Evaluarea Națională
- De luni, 27 martie, încep simulările de Bacalaureat pentru elevii de clasa a XII-a și a XIII-a
- Notele la aceste simulări nu se trec în catalog, excepție făcând dorința expresă a școlarului în acest sens
În această perioadă, elevii de clasa a VIII-a au susținut simulările la probele de limba și literatura română, matematică și limba și literatura maternă. Începând cu săptămâna viitoare, prin aceste simulări vor trece și cei aflați în clasa a XII-a, respectiv a XIII-a. Ei au de susținut chiar patru probe. Este vorba, evident, despre cea la limba și literatura română, proba obligatorie a profilului, proba la alegere a specializării și profilului și cea la limba și literatura maternă.
Sunt două săptămâni în care viitorii absolvenți de gimnaziu și liceu trec prin stresul și emoțiile (la cote mai mici) celor mai importante examene de până în acest moment al vieții lor. Două săptămâni în care elevii de a VIII-a, a XII-a și a XIII-a își pun mintea la contribuție încercând să sintesizeze materia ce intră în programa examenelor naționale. Sunt perioade în care gândurile lor se îndreaptă doar către simulări și spre obținerea unei note cât mai bune.
Totuși, ceea ce am scris e doar pur teoretic, fiind probabil ca părinții și profesorii să simtă mai mult neliniștea și adrenalina din ziua simulării.
Realitatea anilor anteriori a arătat că, atunci când vine vorba despre simulările examenelor, majoritatea elevilor nu au oferit o atenție sporită acestora, stând la adăpostul faptului că notele obținute nu se trec în catalog, excepție făcând dorința expresă a școlarului în acest sens. Știind că rezultatul la simulări nu le poate afecta situația școlară, ei abordează subiectele dintr-o zonă a lipsei de griji și a dezinteresului. Nu ar trebui să fie blamați, fiind de părere că este o reacție normală având în vedere împrejurările.
Având doar caracter orientativ, aceste simulări nu pot stimula actul de învățare al elevului și nici nu pot crea emoțiile pe care le trăiesc în ziua adevăratelor examene, când miza este diferită.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii