SOS Consiliul Local Muncipal Constanța!
SOS Consiliul Local Muncipal Constanța!
11 Jun, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2283
Marime text
- Ascunderea documentelor și sfidarea aleșilor locali, precedent periculos
- Consilierii locali municipali nu primesc informații importante din partea funcționărimii Primăriei Constanța
- Mulți dintre consilierii locali sunt dezorientați în fața unor informații trunchiate care le sunt aruncate la mapa digitală
- Pentru a nu greși la vot, mulți dintre ei sunt obligați să declanșeze adevărate anchete pentru a se putea informa înainte de vot
- Mai grav este că au început să se înmulțească bombele cu ceas!
Consiliul Local este autoritatea administrativă autonomă deliberativă, compusă din consilieri aleși pe o perioadă de 4 ani.
Consiliul Local se întrunește lunar în ședințe ordinare și, ori de câte ori este nevoie, în ședințe extraordinare, dar și în ședințe Comisiilor de specialitate, acolo unde sunt chemați să discute și să avizeze proiectele care urmează să fie adoptate în ședințele ordinare/extraordinare sau de îndată convocate de primar.
În intervalul dintre ședințe, Consiliul își desfășoară activitatea prin comisiile de specialitate, care propun, prin rapoarte, admiterea sau respingerea proiectelor de hotărâri sau a altor acte prezentate consiliului.
Bun sau rău acest Consiliul reflectă votul cetățenilor dat cu prilejul alegerilor locale. Este dacă vreți un un „Parlament” local cu un număr mai mic de membri investit să soluţioneze în limita atribuțiilor problemele de interes local.
Cu toate că potrivit Codul Administrativ, Consiliul Local are și drept de iniţiativă, aroganța primarilor din Constanța, de toate culorile politice a făcut ca acest rol să fie exercitat foarte rar spre deloc iar de obicei în chestiuni minore sau cu caracter onorific. Dar nici măcar asta nu reprezintă marea problemă.
De-a lungul ultimilor 30 de ani, că tot pomeneam primarii care au condus municipiul Constanța, anumiți consilieri sau grupuri politice s-au aflat în diverse perioade în relații mai puțin cordiale cu executivul, reprezentat de edili. Că.. interese persoane sau de grup, că…linii directoare de la partide sau pur și simplu nepotrivire de caracter.
Și dacă foștii primari obișnuiau să-i mai mustreze pe consilieri, în actualul mandat , primarul a declanșat un adevărat jihad la adresa aleșilor locali.
A făcut-o mai întâi apostrofându-i cu diverse ocazii în ședințele de Consiliu Local, nemulțumit de direcția votului.
A continuat pe teren propriu la o ședință de partid, unde i-a acuzat de sabotaj pe consilierii de la USR și i-a certat pe colegii săi liberali pentru practici de discreditare „eventual sâmbătă la micul dejun cu rugăciune sau în interiorul partidului sau așa, undeva, pe la colțuri în oraș, care nu mai pot continua”.
În tot acest timp, consilierii locali sunt dezinformați cu repetiție de funcționărimea din Primăria Constanța.
O practică care la început a părut să fie neștiință, ușor-ușor capătă alte valențe.
Mulți dintre consilierii locali sunt dezorientați în fața unor informații trunchiate care le sunt aruncate la mapa digitală.
Pentru a nu greși la vot, mulți dintre ei sunt obligați să declanșeze adevărate anchete pentru a se putea informa înainte de vot.
Și dacă înainte de 2020, șicanările între executivul și legislativul local se limitau la înțepături sau trimiterea proiectelor care urmau să se voteze în ultimul moment, astăzi, însă pe bună dreptate consilierul local trebuie să se gândească bine dacă nu cumva, votul său antrenează și alte tipuri de răspunderi.
Consiliul Local se transformă în locul în care voit se dorește să domnească dezordinea, haosul și unde presa nu are posibilitatea să adreseze întrebări!
Nu de puține ori, aleșii sunt puși în fața luării unor decizii importante, pe proiecte lucrate superficial de aparatul de specialitate sau de direcțiile din Primăria Constanța, în condițiile în care cei mai mulți dintre consilieri au diverse meserii și nu sunt profesioniști în științe juridice sau administrație.
Un consilier local nu poate fi permanent obligat să smulgă cu forcepsul documente sau informații care să-i creioneze acuratețea legalității sau oportunității zecilor de proiecte pe care le are de studiat în fiecare lună.
Mai grav este că au început să se înmulțească bombele cu ceas, cu concursul… city managerului care răspunde de Direcția de Servicii Publice.
Dovada elocventă sunt chiar ședințele Comisiilor de specialitate pe care, dacă aveți curiozitate, le găsiți arhivate pe paginea de youtube a Primăriei Constanța și pe care chiar vă rog să vă aruncați privirea. Sunt epice!
În plus, sper că n-ați uitat de celebrele regulamente ale părcărilor, de gospodărire, de acces în piața Ovidiu, contractul privind spațiile verzi aflat în atenția DNA, etc.
De data recentă ne puteam trezi că ne culcăm în Constanța și ne trezim în sectorul 1 al Capitalei.
Punctul, pentru vigilență și seriozitate, consilierii din Comisia Juridică și cea pentru servicii publice chiar merită felicitați!
Citește și:
Editorial Viața e frumoasă în administrația lui Chițac!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii