Șpaga continuă să facă legea în sănătate. Până când?
Șpaga continuă să facă legea în sănătate. Până când?
28 Oct, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2862
Marime text
Cu toate că niciun medic nu recunoaşte că a solicitat vreo sumă de bani de la pacienți, iar pacienţii, la rândul lor, evită să discute despre acest subiect, șpaga continuă să fie parte firească din sistemul medical al României.
Anti-Bribery Synergy, un organism de certificare acreditat internaţional şi cu operaţiuni la nivel global specializat în audit, evaluare şi certificare a sistemelor de management anti-mită, bazate pe standardul internaţional ISO 3700, a întocmit un clasament al spitalelor din România în ceea ce privește șpaga. Studiul a fost realizat în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătăţii, care a avut drept scop monitorizarea performanţelor operaţionale în domeniul combaterii mitei în spitalele din România. Astfel, pe locul 1 se află Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, cu 153 de răspunsuri afirmative. Spitalul Judeţean Brăila ocupă locul al 2-lea în acest top, după ce, în perioada ianuarie - iulie, 147 de pacienţi au declarat că li s-a cerut mită în timp ce erau pacienţi în unitatea medicală respectivă. Pe locul al treilea se află Spitalul Clinic de Urgenţă “Sfântul Ioan” din Bucureşti, cu 98 de răspunsuri afirmative. Potrivit raportului întocmit de Anti-Bribery Synergy, la întrebarea “Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?” pusă în cele 352 de unităţi medicale din întreaga ţară, au fost primite aproximativ 3.800 de răspunsuri afirmative. În acest clasament, pe locul al 38-lea se află Spitalul Județean din Constanța, cu 31 de răspunsuri pozitive, iar pe locul 109 - Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța, cu 9 răspunsuri pozitive.
În pofida creșterilor salariale din sănătate, un medic agjungâ să încaseze și 10.000 de lei pe luni, șpaga nu a fost încă eradicată din România. Este și vina pacientului, care nu are încotro și umblă la portofel atunci când i se solicită, mal ales că și comportamentul medicilor depinde de cât de gros este plicul cu bani. Este un adevăr pe care pacienţii din România îl ştiu, de zeci de ani. Bolnavii dau bani şi medicii îi iau pentru că „aşa se face”. Șpaga rămâne o tradiţie greu de oprit chiar şi după ce doctori unoscuţi au ajuns în atenţia procurorilor pentru mita luată de la pacienţi. Dar oare până când?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii