Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:39 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Şpaga. Pe unii îi îmbogăţeşte, pe alţii... îi sărăceşte

ro

21 Aug, 2015 00:00 2283 Marime text
„- Măi, am chestia aia de rezolvat, ştii tu, am actele, dar mă tot amână.
- Ei, de parcă nu ştii cum stă treaba! Dă şi tu ceva, că te rezolvă ei.
- Dau, mă, să mă văd odată rezolvat, dar cât?!
- Cât e nevoie!“
 
Astfel de dialoguri nu sunt necunoscute românilor, şpaga sau mita, cum vreţi să-i spuneţi, se află printre principalele subiecte de discuţie ale îndrăgitului nostru popor. Sub sloganul „Numai în România se poate întâmpla aşa ceva!“, am dat, zilele trecute, din întâmplare, peste un site unde, sub protecţia anonimatului, oamenii spun cât şi în ce locuri au dat şpagă în diverse oraşe din scumpa noastră ţară. Vai!...
 
Cum românul e norocos din fire, iată, s-a găsit şi o modalitate prin care poate găsi locul şi, de ce nu, omul care îi rezolvă treaba, dar nu oricum, ci la cel mai mic preţ! Prin urmare, acest special instrument de informare poate spune care este preţul pe piaţa şpăgilor.
 
Cred că ne putem raporta la şpagă ca la un virus cu dublu sens, unul care sărăceşte şi altul care îmbogăţeşte. Des folosită, ea acţionează, fiind tare şmecheră, în mai multe domenii. Există, de exemplu, şpaga pentru a obține un anumit loc de muncă, şpaga pentru a scăpa de o posibilă condamnare în urma unor fapte ilegale, şpaga pentru a asigura un loc mai în faţă, şpaga pentru a scăpa de o amendă, iar lista poate continua mult prea uşor.
 
E adevărat, trăim într-un sistem ineficient şi problematic, predispus la corupţie, implicit, la şpagă. E adevărat, trăim într-un sistem birocratic greoi, cu reguli predispuse la interpretări. E adevărat, apelăm la orice soluţie pentru a supravieţui.
 
Însă e adevărat că mita, prin care îţi asiguri un loc în faţă la operaţie, o amână pe cea a persoanei care nu are bani. Mita, prin care îţi garantezi un contract, ia mâncarea de la gura unui alt om. Ştii ce mai e adevărat? Cazul în care un copil rămâne cu sechele pe viaţă după un accident de maşină cauzat de un şofer care şi-a luat carnetul - ghiceşti? - pe şpagă. Cazul în care un sportiv renunţă la pasiunea lui pentru că operaţia sa, realizată de un medic isteţ, care şi-a luat examenele pe şpagă, a eşuat.
 
Când ne eliberăm de şpagă?
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii