Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:20 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un candidat constănţean la parlamentare oferă bureţi de vase Insuportabila uşurătate a clasei politice

ro

20 Nov, 2012 02:35 1954 Marime text
ada_codau_NOU.jpgPe alocuri, campania asta are în ea accente de mahala. Are note de balcanism, dar în sensul peiorativ al fenomenului. E o campanie care, cu siguranţă, va deveni, spre final, tensionată, nervoasă, vulgară. E drept, prin profilul unora dintre candidaţi ea este deja vulgară. Este promiscuă. Ruşinoasă. Se manifestă, zilele astea, un spirit de băşcălie mai pronunţat decât de obicei. E caracteristic locului, e adevărat, oamenilor, spiritelor. Păcat, totuşi. Mi-aş fi dorit ceva mai multă decenţă. Mi-aş fi dorit candidaţi care să nu mintă în ritmul în care respiră. Mi-aş fi dorit ca cei care intenţionează să meargă în Parlament să fie mai puţin demagogi, mai puţin populişti, mai puţin siguri pe ei. Nu, mandatul de parlamentar nu li se cuvine. Nu este deloc de la sine înţeles că vor deveni deputaţi sau senatori. Şi nu, prezenţa lor în platoul unor emisiuni la doi lei snopul nu îi face mai populari sau mai simpatici.

M-a surprins, zilele trecute, să aflu că în blocul în care locuiesc, echipa de campanie a unuia dintre aspiranţii la alegerile din 9 decembrie a oferit alegătorilor din colegiu... bureţi de vase. Nu un pix, nu o şapcă, nu un calendar. Nici măcar o găleată în culoarea partidului din partea căruia candidează. Ci... un burete de vase. Pe când mopul? Dar hârtia igienică? Un gel pentru igiena toaletei nu? Cât de penibile pot deveni „atenţiile" oferite de candidaţi? Până unde poate ajunge lipsa de imaginaţie a staff-ului candidaţilor? Cât de prost te poate consilia cineva pentru a ajunge să dai, din uşă în uşă, un burete pentru spălatul vaselor? Păi, măi, tu, acesta, care-mi ceri votul, tu vrei să mă reprezinţi în Parlament, vrei să iniţiezi legi, vrei să vorbeşti şi în numele meu în Legislativ, vrei să ai şofer, cazare şi deplasare din bani publici. Cum vrei să mă convingi? Prin discursul nearticulat, isteric, enervant, jenant? Prin gălăgie? Prin scandal? Prin hainele în culoarea partidului pe care, de voie, de nevoie, le porţi ostentativ în perioada asta? Cu un burete de vase? Ruşine!

Din punctul meu de vedere, un candidat care oferă ceva, orice, este un candidat slab. Este un politician mediocru care mizează pe o populaţie sărăcită, controlabilă şi dependentă uneori de pachetul lunar care conţine pui şi ulei.

Îmi pare rău ca nu am fost acasă în ziua oferirii bureţilor de vase. Pe lângă faptul că gestul în sine echivalează cu anularea educaţiei, are îl el şi niscaiva nesimţire. Păi, măi, candidatule, mai bine şterge-te de pe buletinul de vot, renunţă la candidatură, scuteşte electoratul de un discurs dizgraţios. Scuteşte-ne de bureţii de vase, atât de uşor de oferit. E comod, nu-i aşa, în Parlament?!? Într-o clasă politică senină în nesimţirea ei... cred şi eu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii