Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:52 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde a dispărut Brătianu? Cine i-a deschis uşa lui Mazăre?

ro

13 Oct, 2010 03:05 2206 Marime text
anamaria-funda.jpgDespre cum se înroşeşte Partidul Naţional Liberal...

Nu de puţine ori s-a scris despre cum ar reacţiona Brătienii dacă ar vedea ce s-a ales de partidul pe care l-au construit, după lungi dezbateri, sub adăpostul lui Mazar Paşa. Îmi imaginez atmosfera: miros de cognac, tutun de pipă şi un război aprins de idei, concurs de orgolii între cele mai luminate minţi ale momentului. Brătienii au fost oameni de stat responsabili care au avut în permanenţă un singur ţel: interesul naţional pus deasupra celui personal sau de partid. Astfel au reuşit modernizarea României: prin negociere şi prin decizii corecte în momente cheie ale istoriei.

Stop reveriei! Ne întoarcem în anul 2010. Un Partid Naţional Liberal văzut ca un bazar politic, condus de ceea ce în liceu obişnuiam să numim „un chiulangiu". Absent la şedinţele din Parlament, senatorul şi preşedintele liberalilor şi-a mutat punctul de lucru... pe platourile de filmare ale două canale de ştiri din România. Observaţi diferenţa... pentru că îmi permit să trag o concluzie: între liberalii lui Brătianu şi cei de azi a intervenit o mutaţiune ontologică, în sensul blagian al cuvântului.

Revin pe plaiurile mioritice, în oraşul de graţie Constanţa - nume, paradoxal, înrudit de cel al lui... Constantinescu. Acelaşi Nicuşor Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean şi lider de frunte al social-democraţilor, care cere parafarea unei alianţe, la tribunal, cu liberalii. Asociere între stânga şi dreapta? Nimic nou... ne-am obişnuit ca în România, din punct de vedere ideologic, totul să fie permis. Să analizăm care ar fi efectele unei astfel de înţelegeri la Constanţa. Prima idee devine şi primul scurtcircuit: liste unice de candidaţi PSD - PNL, aruncaţi ca legumele într-o tocăniţă gătită în bucătăria unei familii ce trăieşte la limita subzistenţei. Imaginaţi-vă cum Victor Manea sau Constantin Matei ar trebui sacrificaţi de dragul distinşilor colegi consilieri de onoare Mircea Dobre sau Gheorghe Stoica. Cu puţin mai mult efort, imaginaţi-vă limbajul pe care îl vor fi folosit în dialogul dintre Radu Mazăre şi Puiu Haşotti. Şi, în final, gândiţi-vă cât trebuie să înghită în sec Victor Manea, odinioară contracandidatul edilului constănţean, pus în postura de a-i face campanie electorală! Sigur, exerciţiile sunt pur imaginative, vor spune liberalii. Însă... completez: nu suntem foarte departe de adevăr, dacă ţinem cont de recomandările venite de la centru în privinţa poziţiei comune pe care ar trebui să o adopte liberalii şi social-democraţii la nivel local. Cum la Mangalia avem deja o bună dovadă de mariaj fericit între un primar roşu şi un vice gălbejit, nu rămâne decât să ne întrebăm: Antonescu şi ai lui au mustrări de conştiinţă pentru că au pus în aplicare această „monstruoasă coaliţie"? Îi bântuie fantasma lui Brătianu pe moştenitorii partidului său, partid cu adevărat Naţional Liberal? Aveţi insomnii, domnule Dragomir?

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Bratianu 17 Oct, 2010 08:32 La Constanta nu ar fi nici o contradictie. Hasoti a jucat permanent cum i-a cantat Mazare, indiferent de cum a fost scena politica. Alianta de tip mafiot, pe baza de interese economice de clan va fi intotdeauna mai trainica decat orice alianta politica. Interes national? Va rog sa coborati cu picioarele pe pamant. Asta a fost eliminat de multa vreme din mintile Politicienilor (unde a mai fost ceva minte).