Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:10 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Viaţa constănţenilor, între betoane şi nepăsarea autorităţilor locale

ro

18 Jul, 2015 00:00 1754 Marime text
În Constanţa, spaţiile verzi se micşorează în fiecare lună. Locul copacilor falnici este luat de blocuri înalte, parcări, spaţii comerciale, spaţii pentru birouri şi câte şi mai câte... Un exemplu grăitor în ceea ce priveşte distrugerea spaţiilor verzi şi construirea masivă de blocuri este bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, în zona Parcului Tăbăcărie.

Aici, blocurile răsar ca ciupercile după ploaie, dovadă fiind zecile de autorizaţii de construcţie eliberate de Primăria Constanţa. De ce autoritatea publică locală autorizeazã pe bandã rulantã ridicarea unor imobile pe spaţiile verzi dintre blocuri, distrugând mediul şi atentând la intimitatea şi confortul locuitorilor? În ritmul acesta, Constanţa se va transforma într-un imens morman de beton şi cãrãmidã. Dar oare locuitorii municipiului Constanţa au fost întrebaţi dacã sunt de acord sau nu cu aceste construcţii? Oare constãnţenii au fost de acord ca în locul spaţiului verde dintre blocuri sã aparã un zid de beton? Oare cei care plãtesc taxele şi impozitele locale sunt consultaţi atunci când spaţiile verzi se predau unor dezvoltatori imobiliari?
 
Parcurile din Constanţa pot fi numãrate pe degete. Însã şi cele rãmase sunt pline de gunoaie, de copaci netoaletaţi şi de bănci rupte. Spre exemplu, parcul din zona Gării Constanţa. Aleile parcului s-au transformat în ghene de gunoi. Crengi rupte şi uscate, adunate grămadă, sticle de plastic aruncate în iarba galbenă, bănci murdare şi rupte, o fântână arteziană care nu funcţionează. Drept bonus, pe aleile parcului se plimbă în voie cete de maidanezi. Unii, mai agresivi, latră la toată lumea şi sar la bătaie la orice intrus patruped care le-a călcat teritoriul. Cu toate acestea, pe aici se plimbă mame cu copii mici, pensionari care au muncit o viaţă, tineri care vor să-şi petreacă timpul liber în natură. Se pare cã autoritãţile locale au uitat cã spaţiile verzi, de la parcuri la scuaruri, piaţete, grădini urbane ori mici parcele lângă blocuri, nu sunt un moft, ci o necesitate. Ele reduc poluarea aerului şi pe cea fonică, sunt locuri de întâlnire şi de petrecere a timpului liber. Dar, cum interesul dezvoltatorilor imobiliari primează, constănţenii se vor plimba, în curând, doar printre betoane, cărămidă şi asfalt.

Citeste si:

Parcul de la Gară - cratere, gunoaie împrăştiate şi fântână ruginită (galerie foto)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii