Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:39 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

X-ii atacă Primăria?!

ro

19 Jul, 2011 20:00 1963 Marime text
anamaria-funda.jpg Misterul se îngroaşă în jurul subiectului ce ar fi trebuit să fie mai încins decât asfaltul în vreme de caniculă. Termenii necunoscuţi, X şi Y, din când în când câte un Z bombastic, aruncat la mişto pe piaţă. Cam aşa arată buletinul de vot pe care ar trebui să-şi arunce ştampila constănţenii în 2012. Fireşte, singurul care rămâne constant în acest peisaj este epuizatul nostru primar de trei mandate.

Precampania electorală lipseşte cu desăvârşire la Constanţa, de parcă oraşul nostru nu ar avea miză politică. Nici pentru noi, nici pentru copiii şi nepoţii noştri, nici pentru oamenii de afaceri mai vechi sau mai noi dar, mai cu seamă, nici pentru oamenii politici. Alegerile locale de la anul promiteau a fi competitive, au sădit speranţe în sufletele celor ce au visat la mai mult şi la mai bine. Dar, la fel ca acidul dintr-o sticlă de Cola, şi ambiţiile personajelor ce activează în plan politic local au devenit răsuflate după contactul cu aerul tare respirat de primarul Mazăre şi suporterii săi.

Cum alianţa între stânga şi dreapta de care nimeni nu mai pomeneşte nimic în ultima vreme ne va oferi un candidat unic, toate presiunile electorale cad în cârca PDL-ului. Plecând de la această afirmaţie, putem comenta pagini întregi şi tot nu ne-ar ajunge hârtia. Pentru a respecta principiile ecologice, voi zăbovi preţ de câteva rânduri doar asupra ipocriziei. Sau poate a minciunii? Şi a gradului în care suntem subestimaţi (ca să nu spun prostiţi) zilnic? După ce, în ultimul an, ne-au fost serviţi pe tavă (o iau în ordine cronologică) aspiranţi ca Maria Stavrositu, Claudiu Palaz, Gigi Chiru sau Laurenţiu Mironescu, acum pedeliştii constănţeni au ajuns într-un punct mort. Pentru că niciunul dintre cei de mai sus nu vor să se transforme într-un slujitor kamikaze al partidului, pentru că, alţii, din motive pur obiective, au renunţat la viaţa politică sau pentru că nu pot sau au o altă agendă, focusul se îndreaptă, în aceste zile, spre Divinitate... spre Bucureşti. Constatând că nici frunza nu cade fără acordul „conducerii centrale" dar şi pentru că principiul „şefu', veţi avea o scamă" funcţionează etern, mai cu seamă, în politică, democrat liberalii şochează! Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, îşi va asuma încercarea încercărilor, va creşte în notorietate precum Făt-Frumos, va candida împotriva lui Mazăre... şi îl va şi învinge!

Fără a-i nega calităţile ministrului Transporturilor, virtuţi de care m-a convins, de-a lungul timpului, mă declar sceptică în privinţa acestei „bârfe" aruncate pe piaţă pentru cei mulţi şi nu aşa proşti cum vor alţii să ne evalueze. Ca să fiu mai clară, nu cred că Anca Boagiu se va compromite într-un război electoral la Constanţa şi, ca să fiu mai sinceră, nu cred că e corect ca alţii să îşi asume o competiţie ce ar trebui să fie tranşată la nivel local. Dar, cum în politică orice prognoză se poate dovedi a fi falimentară, pot spune că o astfel de mutare, de va fi să se întâmple, va face ca pedeliştii noştri constănţeni să devină şi mai leneşi, şi mai puturoşi, ba chiar mai slabi decât ne-au dovedit că sunt, pe parcursul anilor. Calitatea politică a actorilor nu poate fi stimulată artificial, prin export de valori. Ea trebuie să fie stimulată, hrănită şi apoi, dovedită, prin susţinere cetăţenească. Cum scopul scuză însă mijloacele, hai să vedem dacă va veni muntele la Mahomed!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii