Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:47 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

155 de ani de pârnaie A „căzut" Arinel!

ro

17 Dec, 2011 00:00 7803 Marime text
08_arinel_catuse.jpgO condamnare de cinci ani pentru proxenetism, opt pentru constituire de grup infracţional organizat, două condamnări de câte opt pentru trafic de persoane şi alte nouă pedepse separate, de câte 14 ani de puşcărie, pentru trafic de minori. Aceasta a fost sentinţa pronunţată de Tribunalul Constanţa în cazul renumitului Arinel, pe numele adevărat Aristocrates Gheorghe Chirieac, trimis în judecată de procurorii DIICOT în anul 2008 pentru multiple fapte de trafic de carne vie, proxenetism şi constituire de grup infracţional organizat. Totuşi, spre deosebire de sistemul american, în care pedepsele primite pentru infracţiuni distincte se cumulează, urmând ca individul găsit vinovat să execute pedeapsa rezultantă (ce uneori poate consta chiar şi în câteva sute de ani de puşcărie), în România se aplică un alt sistem legislativ, potrivit căruia condamnatul urmează să execute pedeapsa cea mai grea. În cazul lui Arinel, potrivit legislaţiei române, acesta ar urma să ispăşească 14 ani în penitenciar, în loc de 155 de ani, cât ar fi luat în Statele Unite ale Americii.

Celor 14 ani de puşcărie li se adaugă alţi patru ani de interzicere a unor drepturi. De asemenea, instanţa a hotărât să-i deducă lui Aristocrates perioada pe care acesta a petrecut-o în celulele Arestului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa şi, respectiv, cele ale Penitenciarului cu Regim de Maximă Siguranţă Poarta Albă, însumând 24 de ore la începutul lunii martie 2008 şi respectiv alte opt luni, de la sfârşitul lui martie 2008 şi până la jumătatea lui noiembrie 2008. Faţă de Arinel s-a menţinut interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu, pe care o avea din noiembrie 2008. Dar celebrul Arinel nu a căzut singur. Alături de el a fost condamnat şi Ervin Sali, zis Mamuti, care a luat şase ani pentru aderare şi sprijinire a unui grup organizat, cinci ani pentru proxenetism şi opt ani pentru trafic de persoane. Totodată, el a mai primit o condamnare de opt ani pentru trafic de minori şi alte şase condamnări de câte zece ani, tot pentru trafic de minori. Noile pedepse i-au fost contopite cu un rest de pedeapsă de 416 zile rămas neexecutat dintr-o sentinţă din 2003, iar în final, Ervin Sali va sta în puşcărie zece ani, urmând să execute doar pedeapsa cea mai grea, în care au fost contopite toate celelalte condamnări. Şi lui i-au fost interzise drepturile, pentru o perioadă de trei ani după executarea pedepsei închisorii. Amicului lui Arinel i-a fost dedusă perioada reţinerii şi cea a arestării preventive în aproximativ acelaşi interval cu cele ale lui Arinel. Nici el nu are voie să iasă din Constanţa fără acordul autorităţilor.

Condamnarea lui Brânză

Cătălin Florin Petcu, zis Brânză, a luat şi el cinci ani pentru proxenetism, şase pentru aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, o condamnare de zece ani pentru trafic de persoane şi trei condamnări de câte zece ani, pentru trafic de minori, urmând ca Petcu să execute şi el pedeapsa cea mai grea, de zece ani de puşcărie. Şi lui i-au fost interzise drepturile şi nu poate părăsi oraşul fără acordul autorităţilor. Adil Raşid, un alt presupus complice al lui Arinel, a luat şase ani pentru aderare şi sprijinire a unui grup organizat, cinci ani pentru proxenetism şi alte trei condamnări de câte zece ani pentru trafic de minori. În privinţa sa, instanţa „constată că prezentele fapte sunt concurente cu faptele pentru care inculpatul a fost condamnat prin sentinţa penală nr. 1046/07.10.2009 a Judecătoriei Constanţa, definitivă prin decizia penală nr. 55/17.09.2011 a Curţii de Apel Constanţa; sentinţa penală nr. 1169/27.10.2010 a Judecătoriei Constanţa rămasă definitivă prin decizia penală nr. 64/2011 a Tribunalului Constanţa şi decizia penală nr. 282/2011 a Curţii de Apel Constanţa şi sentinţa penală nr. 1403/106.12.2010 a Judecătoriei Constanţa definitivă prin decizia penală nr. 155/2011 a Curţii de Apel Constanţa". În cele din urmă, Tribunalul a decis în privinţa sa să ispăşească tot pedeapsa cea mai grea, respectiv zece ani de puşcărie, cu interzicerea drepturilor.

Clienţi prin mica publicitate

La rândul său, Valentina Bătineanu a fost găsită vinovată de prostituţie şi condamnată la şase luni de detenţie, de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, infracţiune pentru care a luat şase ani şi mai multe infracţiuni de trafic de minori, pentru care a fost condamnată la câte cinci şi respectiv zece ani de închisoare. În final, instanţa a hotărât ca individa să execute în penitenciar cei zece ani, cărora li s-a adăugat un spor de trei luni. Dacian Gavrilă, un alt presupus membru al grupului, a luat cinci ani pentru trafic de minori, cu interzicerea drepturilor. Mai multe dintre victimele traficate de membrii reţelei nu s-au constituit părţi civile în cauză şi nu au solicitat daune morale, însă pentru celelalte judecătorii au acordat daune de câte 43.000 de lei şi 10.000 de lei. Sentinţa poate fi atacată în apel, la Curtea de Apel Constanţa. Conform procurorilor DIICOT, Arinel şi ceilalţi indivizi condamnaţi ar face parte dintr-o reţea de proxenetism destructurată la începutul lunii martie 2008. În rechizitoriu se arată că membrii reţelei racolau clienţii prin anunţuri la mica publicitate, iar tinerele erau obligate să întreţină raporturi sexuale cu mai mulţi clienţi pe zi. Oamenii legii au intrat pe fir în urma unei plângeri făcute la poliţie de una dintre părţile vătămate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii