Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:24 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

170 de permise auto anulate in 2008

ro

21 Jan, 2009 01:55 5698 Marime text
politist_Politia_Rutiera2.jpgPrincipala cauză o constituie conducerea sub influenţa alcoolului, urmată de uciderea din culpă, vătămarea corporală, refuzul recoltării de probe biologice, conducere cu permisul suspendat şi părăsirea locului accidentului.

Poliţiştii din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere au anulat, în cursul anului 2008, 170 de permise auto. Nu este totuşi o cifră impresionantă, având în vedere că numărul total al infracţiunilor constatate în anul precedent a fost de 979. Prin urmare, 17% din infracţiunile comise au atras anularea permiselor auto. Poliţiştii de la Rutieră afirmă că numărul carnetelor de conducere anulate ar fi trebuit să fie mult mai mare, însă şoferii au folosit diferitele portiţe oferite de legislaţia în vigoare, cum ar fi cererea de recalculare a alcoolemiei, formulată către Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici din Bucureşti, pentru a scăpa de această sancţiune dură. Aceasta ca să nu mai menţionăm diferitele metode de contestare a rezulatelor alcoolemiei, cum ar fi ba că fiola nu era sigilată, ba că frigiderul în care s-a păstrat sângele era stricat, ba că poliţistul l-a dus prea devreme sau prea târziu la recoltare. Potrivit subinspectorului Marius Ghiţă, purtătorul de cuvânt al SPR, din cele 170 de permise, cele mai multe, respectiv 116, au fost anulate pentru conducere sub influenţa alcoolului. Aceasta înseamnă că, potrivit buletinului de examinare clinică toxicologică, şoferul a avut în sânge o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80. În aceste situaţii, s-a început automat urmărirea penală, iar dosarul a fost înaintat Parchetului şi ulterior s-a dispus trimiterea în judecată. Practic, aceasta se traduce prin aceea că, în cursul anului precedent, 116 persoane au fost condamnate pentru conducere sub influenţa alcoolului, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, de către instanţa de judecată, care a comunicat automat către Serviciul Poliţiei Rutiere măsura anulării permisului.

Carnet anulat după... 12 ani

Pe locul doi în topul cauzelor care au condus, în 2008, la anularea carnetelor de conducere, s-a situat uciderea din culpă. Nu mai puţin de 15 şoferi care au provocat accidente rutiere soldate cu moartea victimei au rămas astfel fără permis. Altor 27 de şoferi li s-a anulat carnetul pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală. Desigur, vorbim aici de vătămare corporală gravă şi eventual cu mai multe victime, pentru că, de regulă, la cele simple, părţile cad la înţelegere. Interesant este că măsura anulării permiselor a fost luată şi în cazul a şase conducători auto care au refuzat să li se recolteze probe biologice, deşi li s-a pus în vedere că aceasta constituie infracţiune. Alţi patru şoferi au rămas, în aceleaşi condiţii, fără permis, pentru că au fost prinşi la volan deşi aveau carnetul suspendat. În cursul anului 2008 s-au înregistrat şi două situaţii de anulare pentru că şoferul a fugit de la locul faptei, aşa-numitele accidente cu AN (autor necunoscut). De precizat însă că dosarele în care cei doi au fost cercetaţi au trenat pe rolul instanţelor ani de zile până s-a ajuns la momentul în care s-a putut lua această măsură. Primul şofer care a rămas fără carnetul de conducere este Vasile Muşat, acuzat că, în data de 18 mai 1996, a provocat un accident soldat cu vătămarea corporală a victimei şi a părăsit locul faptei. Cel de-al doilea conducător auto care a primit această sancţiune este Marian Marius Dumitru, care la data de 29 iunie 2000 a provocat, de asemenea, un evenimet rutier şi a fugit. Cei doi au fost cercetaţi pentru vătămare corporală şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie însă, după cum se poate observa, măsura anulării permsiului a survenit abia după mult timp. De precizat că, în toate cazurile, cei cărora li s-a anulat permisul de conducere pot susţine examen pentru redobândirea acestuia abia după şase luni de la data executării pedepsei privative de libertate şi după un an de la data la care conducătorul auto a fost condamnat, dar cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ramona bagu 30 Jul, 2010 22:00 sotul meu i-a fost retinut permisul pentru alcool ,insa el nu a baut niciodata deci nu este bautor de alcool dar atunci a incercat sa bea o bere cu prietenii pentru prima oara in viata lui si a dat ghinionul peste el ,sa fie oprit de politie .problema este ca avem o fetita de 12c ani bolnava de asm bronsic si masina era necesara pentru ea la orice moment i se poate face rau ,acum nu stim ce sa facem sa obtina permisul dupa 30 de zile .alcolemia i-a fost gasita de 0,23 se poate face ceva ?
  • anonim 02 Nov, 2009 10:43 sant de accord ca cei ce consuma alcool la volan tr sa fie sanctionati, dar sa fie condamnati ca si criminalii, nu cred ca este corect....ex: eu sant sofer profesionist din 1987. nu am avut accidente si nici permisul suspendat pana anul acesta.am condus pe un drum comunal venind de la o nunta si am fost oprit si testat. rezultat 0,88g%. mi sa facut dosar penal si stau de 5 luni asteptand.... birocratia....si in cazul meu sant destui colegi. este corect asa? daca eram cu turismul de ce nu se suspenda doar categoria cu, care sa savarsit infractiunea cum este in ungaria de ex. daca nu am permis, nu am nici servici.... sa devin infractor in adevaratul sens al cuvantului acum, pt a-mi putea intretine familia? sau cine face legile astea nu se gandesc sau nu fac diferenta intre categorii?
  • anonim 10 Mar, 2009 14:17 masura condamnarii pt. conducere sub influeta alcoolului este legala. cea a anularii permisului auto la fel, insa aici sunt solutii. vrei o solutie? lasa-ti nr. de telefon