Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:11 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

20% din personalul Inspectoratului de Protectia Mediului va fi concediat

ro

20 Feb, 2003 00:00 886 Marime text

Agentia Regionala pentru Protectia Mediului 2 Sud-Est ar putea avea sediul la Galati

In baza unui criteriu atehnic, ce face referire la distanta dintre sediul viitoarei agentii si cel al Agentiei de Dezvoltare Regionala Braila, judetul nostru va fi scos din cursa de localizare a Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului 2 Sud-Est * Aceasta se va intampla chiar daca, la toate celelalte criterii (resurse materiale si umane), Constanta intruneste punctajul maxim * Consecintele desemnarii Galatiului drept sediu al agentiei ar avea consecinte negative asupra IPM Constanta * Decizia finala cu privire la viitoarea locatie va fi luata pana pe data de 15 martie

Saptamana trecuta, Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, in parteneriat cu firma EPTISA (Grup de Consultanta Europeana) a organizat, in cadrul programului PHARE 2000, un seminar ale carui obiective au fost fixarea limitelor regionale pentru circumscrierea agentiilor pentru protectia mediului conform impartirii pe regiuni a Romaniei, stabilirea atributiilor inspectoratelor regionale de protectie a mediului si localizarea inspectoratelor regionale de protectie a mediului. La acest seminar au participat reprezentanti ai MAPM, echipa EPTISA si cei 42 de inspectori sefi ai inspectoratelor judetene de protectie a mediului, in urma lucrarilor acestuia hotarandu-se ca limitele regionale sa fie identice cu cele ale agentiilor de dezvoltare regionale existente deja, judetul Constanta facand parte din Regiunea 2 Sud-Est, alaturi de Vrancea, Braila, Galati, Buzau si Tulcea. Pentru a se stabili localizarea inspectoratelor regionale de protectie a mediului s-au prezentat scorurile obtinute si rezultatele evaluarii inspectoratelor judetene de profil in functie de criteriile selectate in documentul strategic in care sunt cuprinse cerintele Uniunii Europene. Conform acestora, judetul Constanta se afla pe primul loc din punctul de vedere al capacitatii manageriale, al aspectelor organizatorice, tehnice (aparatura si cladiri) si financiare, al resurselor umane, amplasamentelor si activitatilor. Pe locurile imediat urmatoare s-au aflat judetele Galati si Braila. Cu toate acestea, dupa cum ne-a declarat Catiusa Tompos, inspector sef in cadrul Inspectoratului Judetean de Protectie a Mediului, judetul nostru a fost surclasat de Galati, "din cauza unui criteriu atehnic si probabil dintr-o greseala a computerului care a efectuat selectia".

Atributii restranse pentru IPM Constanta

Acest criteriu este urmatorul: sediul Agentiei de Dezvoltare Regionala (care in cazul Regiunii 2 Sud-Est se afla la Braila) sa fie in aceeasi localitate sau la o distanta mai mica de 50 kilometri de sediul Inspectoratului Regional de Protectie a Mediului. Desigur ca IPM Constanta nu a avut cum sa se incadreze in cerintele acestui criteriu care nu are legatura cu posibilitatile tehnice ale inspectoratului constantean, care, pe de alta parte, se afla in aceeasi localitate cu sediul regional al Agentiei Nationale Apele Romane "Dobrogea-Litoral". In acelasi timp, orasul nostru este o aglomerare urbana identificata, conform Directivei-cadru a UE pentru calitatea aerului ambiant, mai mare decat Galati sau Braila. "Daca se va stabili sediul Inspectoratului Regional la Galati, IPM Constanta va ramane un simplu inspectorat judetean, cu atributii restranse. Numarul angajatilor se va reduce cu aproape 20%, facand ca eforturile de specializare a angajatilor nostri sa fie in van. De asemenea, aparatura achizitionata de noi va fi transferata la Galati", ne-a declarat inspectorul sef Catiusa Tompos. "Ar trebui sa se tina cont de faptul ca judetul nostru se invecineaza cu Marea Neagra, problema poluarii atat in sezonul estival, cat si in extrasezon fiind deosebit de importanta. Noi contestam decizia luata la Curtea de Arges si suntem hotarati sa mergem pana la organizarea unui referendum regional pentru a aduce in Constanta Inspectoratul Regional de Mediu. Oricum, decizia finala va fi luata pana, cel mai tarziu, 15 martie", a mai precizat Catiusa Tompos. In acelasi timp, faptul ca pana la data de 1 martie sediul IPM Constanta se va extinde cu laboratoare fizico-chimice si o statie de radioactivitate conforme standardului de calitate ISO 17025 constituie un alt motiv pentru care sediul agentiei regionale ar trebui sa fie la Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii