Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:31 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

60 de ani de puşcărie şi despăgubiri de milioane Afaceristul Gabor Aurelian Cernodolea, condamnat pentru evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani

ro

29 Nov, 2014 00:00 4745 Marime text
Cunoscutul şi tânărul afacerist constănţean Gabor Aurelian Cernodolea, al cărui nume a fost vehiculat de-a lungul timpului în mai multe cauze penale, a fost condamnat, ieri, la 11 ani de puşcărie. El a fost găsit vinovat de judecătorul Viorel Teodor Gheorghe, din Tribunalul Constanţa, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, pentru evaziune fiscală în formă continuată, pentru delapidare în formă continuată, dar şi pentru spălare de bani în formă continuată. În cauză, magistratul a aplicat, în total, atât lui Cernodolea, cât şi altor inculpaţi, peste 60 de ani de puşcărie. Mai mult decât atât, cei condamnaţi trebuie să achite Statului Român suma aproximativă de 3,7 milioane de lei, cu titlul de despăgubiri civile.
 
Cea mai mare pedeapsă a primit-o Dumitru Neculiţă. Acesta a luat 15 ani de închisoare, el fiind găsit vinovat de constituirea unui grup infracţional organizat, de instigare la evaziune fiscală în formă continuată şi de tăinuire. Mai mult decât atât, bărbatul a fost condamnat şi pentru instigare la spălare de bani în formă continuată.

Boariu

Ion Boariu a luat 13 ani de detenţie, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, pentru evaziune fiscală în formă continuată, pentru delapidare în formă continuată, dar şi pentru spălare de bani în formă continuată. De asemenea, Boariu a mai fost condamnat şi pentru evaziune fiscală.

Spălare de bani

Gabor Aurelian Cernodolea a fost condamnat la 11 ani de puşcărie pentru constituirea unui grup infracţional organizat, pentru evaziune fiscală în formă continuată, pentru delapidare în formă continuată, dar şi pentru spălare de bani în formă continuată.

Dumitru

Mai departe, Daniel Dumitru a primit 6,6 ani de închisoare, el fiind găsit vinovat de constituirea unui grup infracţional organizat, de evaziune fiscală în formă continuată, de delapidare în formă continuată, precum şi de spălare de bani în formă continuată. Tribunalul Constanţa a încetat procesul penal pornit împotriva lui Dumitru sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuare cu rea credinţă de declaraţii inexacte la Registrul Comerţului.

Turtă

În prezenta cauză, Mihai Ionuţ Turtă a luat nouă ani de puşcărie, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, pentru delapidare în formă continuată, pentru spălare de bani în formă continuată, dar şi pentru evaziune fiscală.

Scafaru

Cristian Scafaru a primit tot nouă ani de detenţie pentru: constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, delapidare în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată. De menţionat că judecătorii au încetat procesul penal pornit împotriva lui Scafaru Cristian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuare cu rea credinţă de declaraţii inexacte la Registrul Comerţului.

Despăgubiri

Tribunalul Constanţa a admis, în parte, acţiunea civilă a părţii civile (Statul Român prin ANAF - DGFP Constanţa), obligând patru inculpaţi să achite Statului Român prin ANAF suma aproximativă de 3,7 milioane de lei (despăgubiri). Decizia Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
Amintim că, în 2006, în urma unui control al Gărzii Financiare la SC Robycom Total SRL, parte responsabilă civilmente în dosarul mai sus precizat, s-ar fi stabilit că unitatea ar fi cumpărat produse agricole în baza unor borderouri şi că o parte din actele de identitate ce apar pe respectivele borderouri nu ar fi aparţinut persoanelor menţionate, iar altele nu au fost eliberate niciodată. Mai mult decât atât, Robycom Total nu ar fi ar fi avut depuse declaraţiile privind impozitele şi taxele datorate bugetului de stat şi nu ar fi înregistrat veniturile obţinute din vânzarea mărfurilor, s-a mai precizat în urma controlului.

Dosarul Retrocedărilor din Constanţa

Condamnarea de ieri nu este prima pentru Gabor Aurelian Cernodolea. În luna octombrie 2013, tânărul afacerist a primit de la Tribunalul Constanţa zece ani de închisoare, el fiind judecat pentru înşelăciune şi pus să restituie suma de 350.000 de euro de către Cernodolea către SC Rezident Com SA Bucureşti, reprezentată de Valentin Gheorghe Ionescu, unul dintre inculpaţii Dosarului Retrocedărilor din Constanţa. Astfel, Ionescu se numără printre cei aproape 40 de inculpaţi ai procesului în care sunt judecaţi Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, şi Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii