Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:39 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

90 de containere cu deșeuri, descoperite în Portul Constanța. De unde au venit și ce conțineau. Unde urmau să ajungă

ro

13 May, 2021 00:00 3043 Marime text
  • 90 de containere cu deșeuri au fost depistate în Portul Constanța
  • Acestea au venit din Germania, trimise de o firmă din Belgia, urmând să ajungă în Prahova via Portul Constanța
  • În containere se aflau cu totul alte produse față de cele scrise în documente
  • Nu toate containerele aveau documente, conform datelor transmise de Garda de Mediu Constanța


În ultimele săptămâni, Garda de Mediu Constanța și Garda de Coastă Constanța au descoperit mai multe containere cu deșeuri în Portul Constanța. Astăzi, vor fi deschise, iar cotidianul ZIUA de Constanța va prezenta în direct, pe pagina de Facebook a ziarului, ce se află în aceste containere din port.

Deșeurile au fost, sunt și vor fi un subiect sensibil pentru România, care, încă o dată, a devenit groapa de gunoi a intereselor unora, importând tone de gunoaie care nu aveau ce să caute la noi în țară. Firme din afară trimit prin Portul Constanța deșeurile pe care le au, iar firme din țară le cumpără, interesele fiind de ordin bănesc.

Totuși, este important de știut de unde veneau containerele și către ce destinație se îndrepta, dar și conținutul acestora și cum au reușit să ajungă în Portul Constanța.

Steluța Popescu este comisar șef la Garda de Mediu Constanța. Ea a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că vorbim de 90 de containere care au venit din Germania, printr-o firmă din Belgia și urmau să ajungă la o societate privată din România. „Nici măcar nu existau documente pentru toate cele 90 de containere. Societatea a putut prezenta documente pentru doar 20 de containere, iar la anexa unde trebuia să fie explicat clar ce conținut are fiecare container scria că sunt cu deșeuri de tip plastic și cauciuc”, a spus Steluța Popescu. Mai mult, pentru celelalte 70 de containere nu au fost prezentate acte clare, iar la anexa respectivă trebuia precizată inclusive greutate.

În momentul în care containerele au fost deschise, în interior se afla o tocătură de echipamente electrice și electronice. „Erau telefoane, uscătoare de păr, baterii de telefon, baterii normale, de telecomandă, lemn, carton, azbest… de toate”, a mai spus Steluța Popescu. Acestea urmau să ajungă ba în gropile de gunoi, ba la incinerare.

Conform surselor noastre, firma la care urmau să ajungă deșeurile este Otodix SRL, cu sediul în Prahova. Firma de la care au plecat deșeurile spre România este, conform unor surse din cadrul anchetei, o firmă fantomă din Belgia.

Contactat telefonic de către cotidianul ZIUA de Constanța, administratorul firmei Sorin George Păduraru a solicitat să formulăm în scris o cerere pentru un punct de vedere. Până la momentul publicării materialului, societatea Otodix nu a transmis punct de vedere. De îndată ce vom primi răspunsul societății, acesta va fi publicat.



Despre Otodix SRL

Societatea este înființată în anul 2004, cu sediul în județul Prahova, sat Zahanaua, comuna Târgușoru Vechi, pe strada Principală. Capitalul social al firmei este de 50.000 de lei, cu un număr de 5.000 de părți sociale, cu o valoare de 10 lei. Asociat unic este Sorin George Păduraru, care are și funcția de administrator al societății. Activitatea principală a societății constă în „Recuperarea materialelor reciclabile sortate”.

În anul 2019, firma a raportat 19 salariați, la o cifră de afaceri de 5.917.391 lei, cu un profit de 91.549 lei. În anul 2020, firma a avut 22 de salariați, cu o cifră de afaceri de 4.073.767 lei, cu un profit de 33.430 lei.

PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii