Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:12 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drumul banilor. La propriu Ruta Constanţa-Craiova pentru îmbogăţiri violente şi acoperirea urmelor

ro

26 Mar, 2012 02:00 9263 Marime text
cap_3.jpgUltima dintre firmele care au intrat sub lupa procurorilor de la DIICOT Craiova este Mem Office SRL, înfiinţată în 2001, iar care în 2008 le avea ca acţionare, potrivit vrajitorul.eu, pe Ioana Mocanu şi Gabriela Dabura

La sfârşitul săptămânii trecute, procurorii craioveni din structura de investigare a infracţiunilor de crimă organizată au efectuat 11 descinderi la Constanţa, urmărind drumul banilor spălaţi prin diverse firme ce desfăşoară activităţi legate de transporturile de mărfuri. În urma percheziţiilor opt constănţeni au fost încătuşaţi şi prezentaţi ulterior instanţei Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă. ZIUA de Constanţa continuă prezentarea încrengăturilor „de afaceri" prezente în istoricul firmelor intrate în colimatorul DIICOT Craiova.

Aşa cum precizam în ediţiile anterioare, ultima dintre firmele care au intrat sub lupa procurorilor de la DIICOT Craiova este Mem Office SRL, înfiinţată în 2001, iar care în 2008 le avea ca acţionare, potrivit vrajitorul.eu, pe Ioana Mocanu şi Gabriela Dabura. Cele două femei îşi cedează acţiunile către Alexandru şi Ionel Robert Amza, afacerişti „din tată-n fiu". În urma preluării firmei, a cărei activitate principală este „comerţul cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc", lui Ionel Robert Amza i-a revenit cel mai mare procent din acţiunile societăţii, respectiv 95%, în timp ce Alexandru Amza s-a mulţumit cu 5%. Aşa cum am precizat în ediţia anterioară cu privire la Mem Office, în mai 2011 era menţionată o hotărâre de dizolvare judiciară în legătură cu societatea. Dincolo însă de aceste aspecte, în ceea ce-i priveşte pe cei doi Amza, este de menţionat că aceştia par veterani ai pieţei particularilor. Ionel Robert Amza, de pildă, la cei 25 de ani, are numele legat deja de câteva societăţi, lansarea lui în lumea businessman-ilor având loc încă de când tânărul avea doar 23 de ani.

Partenerul Neculuşcă

Astfel, băiatul apare în firma Cat Forest SRL, pe care a preluat-o în 2009 împreună cu Constantin Neculuşcă, de la Neculai şi Cătălin Smărăndeanu. În urma preluării firmei, Amza a luat 5%, restul revenindu-i lui Constantin Neculuşcă. Duo-ul afaceristic a preluat în acelaşi an şi în aceleaşi condiţii privind distribuirea acţiunilor firma Dart Provision Construct SRL Constanţa, de la Geo Bogdan Pătru. Iar în ceea ce-l priveşte pe Neculuşcă, trebuie spus că este un personaj care nu numai că a stat la baza preluării mai multor societăţi, sens în care tot în 2009, înainte de Cat Forest, Neculuşcă a preluat Balcan Best Construct, de la Doru-Ştefănel Corcodel şi Cristian Iosin, dar a înfiinţat şi firme proprii. În Monitorul Oficial cu numărul 6186/2009, se arată că Neculuşcă împreună cu Nelu Creţu au pus bazele Dox Long Construct SRL Constanţa, care se ocupa de lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Probabil cum era de aşteptat, nici Nelu Creţu nu era la prima afacere, înainte preluând firma Arpex SRL de la Roland Marius Cadariu. Care afacerist, coincidenţă sau nu, îi va ceda o altă firmă şi lui Ionel Robert Amza, ultimul acţionar, potrivit vrajitorul.eu, al societăţii Mem Office, vizată de procurorii DIICOT Craiova în timp descinderilor de săptămâna trecută.

Rolul lui Cadariu

Astfel, în martie 2010, Roland Marius Cadariu şi Cristian Ungurianu, asociaţi ai Delt Marin Konfort SRL, au hotărât să se retragă din firmă şi să i-o dea lui Ionel Robert Amza, care a devenit asociat unic şi administrator pe o perioadă nedeterminată. Iar Roland Marius Cadariu pare a fi la rândul său un pion interesant în lumea afaceriştilor constănţeni. În iunie 2008, de pildă, s-a asociat cu Ştefan Caculea, punând împreună bazele firmei Cereal Group Trade, ce se ocupa de comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat. Poate nu tocmai întâmplător, în cursul anului trecut, Ştefan Caculea a fost condamnat de Tribunalul Constanţa la patru ani de închisoare, cu executare, pentru evaziune fiscală. Acelaşi Roland Marius Cadariu a fost asociat şi cu Mihai Rizea, în societatea Excavasion Investment Olteniţa, însă în aprilie 2011 Rizea se retrage şi-i lasă totul lui Cadariu. Mergând pe firul afacerilor, de numele lui Rizea se leagă Alram SRL Călăraşi, Marcom Grain SRL Olteniţa - în ambele asociat cu Tudorel Căpraru, iar în cea de-a doua fiind ulterior cooptat şi Marian Mihai -, dar şi Davis Trans, în care s-a asociat cu Adrian Voicu. Tudorel Căpraru apare şi în Geotop Cons Olteniţa, cu Gabriel Alexandru Măstăcineanu.

firme-mascaticagule.jpg

Afaceri cu Panainte

Şi revenind la cei doi asociaţi din firma Mem Office, din ancheta DIICOT Craiova, este de spus că Ionel Robert Amza şi Alexandru Amza figurează împreună şi în firma Nova Term Impex, preluată de la Cristina Padina, acţiune căreia, în cazul lui Ionel Robert Amza, i-a urmat preluarea societăţii Marta Let, împreună cu Mădălin Ionuţ Panainte, de la Ştefan şi Tiberiu Lorenzio Leţa. Duo-ul Amza-Panainte a preluat ulterior şi G.E.S. Euroepoxi SRL, de la George Perifan şi Elisabeta Stambuli. În ambele cazuri, Ionel Robert Amza deţinea 95% din afaceri.

Alexandru Amza şi drumul către Cadariu

Nici Alexandru Amza nu s-a lăsat mai prejos: începând cu anul 2009 a preluat firma Danima International de la Ion Neacşu, dar şi Andredy Recycling de la Mariana Petu, Aurora Olescu şi Nicoleta Lemnaru, Pilot River Sea, de la Vasile Costel Ungurianu şi Florin Vasilescu, Sea Trade Navigation, dar şi firma Cereal Group Trade, fondată de Marius Roland Cadariu şi Ştefan Caculea. Toate firmele au fost preluate alături de Ion Victor Cristea. Acestora le-au urmat Euro Acvamax, luată în aceeaşi formulă de la Dănuţ Marian Stăsencu şi Andrei Manta, dar şi Aqua Blu Media Advertising, luată împreună cu Constantin Puşca de la Mihai Marica. Petrans International este ultima firmă în care apare menţionat numele lui Alexandru Amza, când acesta a fost cooptat, împreună cu Ramona Narcisa Dobrescu, alături de Florin Grigore, până în momentul acela asociat unic. Ion Victor Cristea mai apare şi în Zara Intermed, luată de la Carmen Isop, el fiind totodată şi cel care a preluat în cele din urmă societatea Excavasion Investment de la Marius Roland Cadariu, în 2011.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii