A cerut daune de 100.000 de euro Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, chemat la judecată de un preot constănţean
A cerut daune de 100.000 de euro: Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, chemat la judecată de un preot constănţean
28 Oct, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
2688
Marime text
Consilierul judeţean din CJC a arătat că, la data de 7.08.2013, a depus la Administraţia Patriarhală Bucureşti o contestaţie împotriva deciziei Arhiepiscopiei Tomisului
Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost chemat la judecată de fostul prelat Alexandru Gabriel Mascaş, consilier judeţean în CJC ales din partea Partidului Poporului Dan Diaconescu (PPDD). În cererea înregistrată la Tribunalul Constanţa se arată că Mascaş a chemat la judecată atât Patriarhia Română, cât şi pe Patriarhul Daniel Ciubotea, care au dobândit astfel calitatea de pârâţi în prezenta cauză.
Potrivit datelor oficiale, consilierul judeţean a cerut judecătorilor din Tribunalul Constanţa să dispună obligarea pârâţilor (Patriarhia Română şi Preafericitul Daniel) la plata unei amenzi civile de 20% din salariul minim pe economie pentru perioada 7.08.2013 până la data pronunţării sentinţei în acţiunea de faţă.
Mai mult decât atât, fostul prelat constănţean a cerut şi daune morale de 100.000 de euro, reprezentând „obstrucţionarea constituţională la demnitatea de cler ortodox, fiind lezat moral şi social în acest sens“. Mai mult decât atât, Mascaş a cerut şi plata cheltuielilor de judecată.
În motivarea cererii de judecată, Alexandru Gabriel Mascaş, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, a arătat că, la data de 7.08.2013, a depus la Administraţia Patriarhală Bucureşti o contestaţie împotriva deciziei Arhiepiscopiei Tomisului, de rezultatul contestaţiei depinzând recunoaşterea demnităţii sale de cler ortodox.
„Deoarece, până la data de 11.12.2014, Patriarhia Română, reprezentată de Patriarhul Daniel Ciubotea, a refuzat să răspundă la contestaţie, conform legii, încălcând cu bună ştiinţă prevederile legale, consideră reclamantul (n.r. Alexandru Gabriel Mascaş) că această atitudine este antisocială, neconstituţională, în contradicţie flagrantă cu Drepturile Comunitare şi Fundamentale ale Omului. (…)“, se mai arată în documentele studiate de judecători.
Obiectul dosarului l-a constituit refuzul soluţionării unei cereri. Cererea fostului prelat Alexandru Gabriel Mascaş a fost respinsă atât de Iulia-Laura Opariuc-Dan, din Tribunalul Constanţa, cât şi de Revi Moga, Ramona Poppa şi Nicolae Stanciu, din Curtea de Apel Constanţa. Instanţa a concluzionat că Mascaş s-a adresat Administraţiei Patriarhale, şi nu Sfântului Sinod ori Sinodului Mitropolitan.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii