Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:28 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost sau nu Stradivarius in Piata Ovidiu?

ro

05 May, 2009 02:37 2575 Marime text

politie_-_vioara_stradivarius.jpgSingurul expert din România acreditat în domeniu nu a stabilit încă dacă instrumentul muzical descoperit de poliţiştii constănţeni este autentic

Misterul se adânceşte în cazul presupusei viori Stradivarius din Piaţa Ovidiu. Pentru că expertiza încă nu a fost finalizată, anchetatorii nu s-au dumerit nici până la acest moment dacă a fost sau nu cu adevărat Stradivarius vioara pe care au găsit-o la sfârşitul lunii februarie 2009.
Deşi au trecut mai bine de două luni de la descoperirea suspectă, dosarul se află încă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, iar oamenii legii nu au înaintat mult cu ancheta. Instrumentul a fost descoperit în noaptea de 25 spre 26 februarie 2009, în locuinţa unor tineri constănţeni, din Piaţa Ovidiu. Acţiunea a fost îndeplinită de ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi ai Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa. Percheziţiile domiciliare au fost efectuate sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. La momentul la care au fost efectuate primele cercetări, s-a stabilit că vioara ar fi fost fabricată în anul 1721 şi că ar fi fost furată din Belgia, fiind vorba despre un obiect din patrimoniul cultural. Totodată, suspiciunile au crescut mai mult pe măsură ce oamenii la care a fost găsit instrumentul nu au ştiut prea clar ce explicaţii să dea în legătură cu prezenţa acestuia în casa lor. Ei ar fi declarat că au lucrat pentru o perioadă de timp în Belgia şi, drept mulţumire pentru munca depusă, au primit vioara în schimb. Totuşi, anchetatorii aveau indicii că tinerii, cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani, ar fi intenţionat să vândă instrumentul muzical pentru suma de 10.000 de euro. După ce au fost audiate cele două persoane, ele nu au mai fost considerate de anchetatori suspecte în cauză. Pe de altă parte, nici până la momentul de faţă nu s-a putut stabili cu certitudine dacă este vorba sau nu despre o vioară Stradivarius, întrucât expertiza nu este finalizată. Lesne de înţeles acest aspect, dat fiind că, în România, există un singur expert autorizat în domeniu.

Suspiciuni asupra autenticităţii

În altă ordine de idei, încă de la bun început, au existat mari suspiciuni cu privire la autenticitatea instrumentului. Dacă se va stabili că instrumentul muzical descoperit în Piaţa Ovidiu nu este o vioară Stradivarius autentică şi, prin urmare, nu este un obiect de patrimoniu, în dosar nu vor mai fi incidente dispoziţiile articolului 89, alineat 1 din Legea 182/2000, privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil. Articolul citat incriminează „introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal". Rămâne de văzut ce va spune şi expertul în acest caz.

{mos_ri:Stradivarius}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii