Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:25 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Acuzații grave după accidentele provocate de „nepotul lui Dracula“ în județul Sibiu!

ro

22 Oct, 2024 11:26 581 Marime text
Foto cu rol ilustrativUn tânăr elveţian, de 19 ani, a ajuns după gratii după ce a furat o mașină de la Făgăraș și a fost implicat în accidente ruriere în județul sibiu. Suspectul le-a spus polițiștilor că dorea să ajungă la ”Hoia Baciu” pentru ”stră-stră-străbunicul său, Contele Dracula, Vlad Ţepeş” şi că speră să poată deveni ”vampir”, deoarece a visat toată viaţa la acest lucru.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu, la data de 20 octombrie 2024, în jurul orei 10,30, Poliţia Municipiului Făgăraş a fost sesizată de către deţinătorul unui autovehicul, care semnala faptul că i-ar fi fost sustras autoturismul pe care îl parcase pe un teren situat în zona periferică a municipiului Făgăraş.

În urma primelor verificări, pe care poliţiştii le-au efectuat imediat ce au primit sesizarea, s-a stabilit faptul că, după ce ar fi fost sustras, autoturismul a fost condus pe DN 1, pe direcţia judeţului Sibiu, astfel că s-a procedat la informarea colegilor din judeţul vecin cu privire la eveniment, în cauză fiind declanşată acţiunea 'Năvodul'. În jurul orei 11,10, după ce au fost comunicate tuturor echipajelor din teren a datelor autovehiculului aflat în atenţie, acesta a fost observat pe DN1, pe sectorul de drum Veştem - Şelimbăr", a informat IPJ Sibiu.

Potrivit sursei citate, întrucât şoferul nu s-a supus semnalelor de oprire, poliţiştii au pornit în urmărirea autovehiculului în trafic, fiind ulterior blocat pe o stradă din localitatea Şelimbăr.

În timp ce încerca să scape de polițiști el a acroşat mai întâi un autoturism pe DN1, într-un sens giratoriu, eveniment soldat doar cu pagube materiale

​Al doilea accident, în care au fost implicate patru autoturisme, s-a produs pe DN1, în Şelimbăr, în apropierea unei staţii de alimentare cu combustibil. Cele patru maşini erau conduse pe aceeaşi direcţie de deplasare, iar în urma accidentului au rezultat trei răniţi, două femei şi un bărbat", au precizat reprezentanţii IPJ Sibiu.


Tânărul de la volan, cetăţean străin, a fost verificat în bazele de date şi a rezultat faptul că nu este posesor de permis de conducere. De asemenea, el a fost testat cu aparatele din dotare, fiind pozitiv la o substanţă psihoactivă, fapt pentru care a fost însoţit la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii prezenţei în sânge a vreunei substanţe psihoactive, precizează IPJ Sibiu.

Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal deschis pentru "furt în scop de folosinţă" şi infracţiuni la regimul rutier, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraş.

După accidentele în care a fost implicat suspectul în mediul online un bărbat acuză polițiștii că a fost folosit drept scut uman pentru a-l opri pe șoferul fugar. 

„Am fost folositi drept SCUTURI UMANE de catre Politia Romana! Pare scenariu de film, dar citeste povestea mai jos ca sa afli cum poti muri oricand, pe soselele din Romania, ca urmare a unei decizii gresite a unui agent de politie.
Povestea pe lung. Ieri, duminica, 20.10.2024, in drum spre Sibiu, in localitatea Selimbar, un echipaj de politie ne-a facut semn sa oprim pe loc, noi si ceilalti participanti la trafic, astfel blocand ambele benzi de circuatie pe sensul spre Sibiu. In felul acesta soseaua era blocata si nu se mai putea inainta. Cu totii am ramas in masini, nedumeriti, fara nicio explicatie din partea agentilor de politie prezenti la fata locului. Unul dintre agenti a trecut pe langa masinile noastre deplasandu-se in spate, cu un fel de servieta in mana despre care mai apoi am aflat ca s-ar numi spike – un dispozitiv cu tepi menit sa opreasca fortat un autovehicul in deplasare. N-a mai durat decat cateva secunde pana cand am fost loviti din spate, din plin, de masina despre care am aflat mai apoi ca era furata si condusa de o persoana de cetatenie elvetiana, fara permis, aflata sub influenta drogurilor si care era urmarita de catre o masina de politie. In urma impactului am fost aruncati, cu tot cu masina noastra, aproximativ 15 metri in fata.
Ce ne-a tinut in viata:
- In primul rand Dumnezeu!
- Faptul ca persoana din autoturismul oprit si el in fata noastra de catre politisti a avut inspiratia sa-si mute masina mai in fata, astfel indepartandu-se cu vreo 20 de metri de noi si de coloana de masini in care ne aflam cu totii. Altfel, impactul ne-ar fi strivit intre cele doua masini (cea furata si cea din fata noastra).
- Faptul ca ieri, 20.10.2024, ca in nicio alta duminica, am decis sa nu luam copilul cu noi. Locul Evei, fiica noastra, a fost cel mai puternic avariat si NU VREAU si NU POT sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca s-ar fi aflat in masina cu noi in momentul impactului.


- Dumnezeu!
Am vazut stirea cu evenimentul in care am fost implicati, pe toate canalele si site-urile de stiri. Nicaieri nu a fost prezentata realitatea, asa cum ati citit-o mai sus. Titlul corect al stirii ar fi fost: Politia a creat un SCUT UMAN pentru a prinde o persoana care a furat o masina
Intrebarile mele, folosind o minima logica, sunt:
1. De ce a fost nevoie de scut uman atata timp cat politia avea acel instrument de oprire fortata a masinilor (banda cu tepi), care oricum era de ajuns pentru a duce la prinderea faptasului?
2. Daca tot ne-au oprit, de ce nu ne-au evacuat rapid inainte de producerea impactului? Ar fi fost doar niste masini avariate si poate nici acelea daca echipajul de la fata locului ne-ar fi spus sa degajam benzile de circulatie si sa ne retragem cu masinile pe marginea soselei.
3. De ce nu apare povestea reala (cea pe care tocmai ai citit-o), atata timp cat presa a venit la fata locului si s-au luat interviuri?
4. Ce sanse avem sa traim linistititi si sa nu murim pe strazi atata timp cat Politia, care ar trebui sa ne protejeze, ne pune in pericol?
5. Ce trebuie facut pentru ca situatii de acest gen sa nu se mai repete in Romania? Pentru ca altfel maine sau poimaine poate sa ajunga oricine intr-o situatie de genul acesta si sa nu fie la fel de norocos ca noi care am ramas in viata.
6. Cine ar fi avut grija de copilul nostru de nici 9 ani, daca ar fi ramas orfan ieri, in urma deciziei unui agent de politie de a fi sacrificati pentru prinderea unei persoane care a furat o masina?

Povestea asta nu trebuie sa ramana o simpla poveste pe Facebook. Va rog sa-mi spuneti ce demersuri trebuie sa fac pentru ca cei vinovati sa fie trasi la raspundere?“ - este postarea din mediul online a lui Andrei Ghica. 
 

În replică, polițiștii IPJ Sibiu au menționat că a fost deschisă o anchetă în acest caz. 

„Toate aspectele care privesc modul de intervenţie a poliţiştilor pentru interceparea în trafic şi reţinerea unui bărbat suspectat de săvârşirea unei infracţiuni de furt, comise în judeţul Braşov, sunt supuse unei analize atent desfăşurate la nivelul instituţiei. Subliniem faptul că în niciun caz, prin modul de acţiune, poliţiştii nu au folosit maşini ale participanţilor la trafic pentru oprirea şoferului urmărit. Întreaga misiune, din momentul observării maşinii suspecte în trafic pe DN 1, Hula Bradului şi până la prinderea bărbatului care o conducea, s-a derulat contra cronometru, iar poliţiştii aflaţi în urmărire au avut ca obiectiv prioritar siguranţa celorlaţi participanţi la trafic. Este regretabil faptul că participanţi la trafic au avut de suferit în urma acestei misiuni şi, pentru a stabili dacă au fost sau nu sincope în modul de acţiune a poliţiştilor, modul de intervenţie este analizat de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Pregătire Profesională şi Serviciului Rutier. În funcţie de concluziile care reies în urma acestei analize, vor fi dispuse măsuri în consecinţă” - au precizat reprezentanții IPJ Sibiu

UPDATE: Oficial de la IPJ Sibiu

În urma analizei efectuate cu privire la circumstanțele desfășurării misiunii din data de 20 octombrie, pe DN 1, au fost constatate următoarele aspecte:
 
La data în cauză, în jurul orei 11.00, Centrul Operațional din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu a fost informat de către polițiști din cadrul I.P.J. Brașov despre faptul că există indicii cu privire la deplasarea, pe raza județului Sibiu, a unui autoturism reclamat ca sustras în aceeași dimineață, de pe raza municipiului Făgăraș. Din informațiile primite s-a concluzionat că autoturismul în cauză s-ar deplasa pe DN 1, pe direcția Brașov – Veștem, fără a fi indicate date cu privire la persoana aflată la volanul autoturismului.
 
La ora 11.02, un echipaj de poliție rutieră a fost direcționat pe Hula Bradului, la km. 294+300 m, unde a fost identificată o zonă pentru eventuala oprire a autoturismului în cauză.
 
La ora 11.07, autoturismul a fost observat de către polițiști, constatându-se că la volan se află un tânăr, aflat singur în mașină.
Polițiștii au efectuat semnalul regulamentar de oprire, fără ca șoferul să se conformeze și au pornit în urmărirea acestuia.
 
În aceste condiții, au fost anunțate rapid echipajele aflate pe traseul de deplasare al autoturismului, iar la o distanță de 2 kilmetri, respectiv la km. 296+200m, în apropierea sensului giratoriu din zona PC Veștem, polițiștii rutieri au încercat să oprească forțat autoturismul prin folosirea dispozitivului Spike. Din păcate, din cauza configurației drumului, dispozitivul a fost ocolit, șoferul continuându-și deplasarea spre municipiul Sibiu, urmărit de către polițiști.
 
La km. 303+100m, în zona sensului giratoriu  din intersecția DN 1 cu DJ 106D, Cisnădie, șoferul a intrat în coliziune ușoară cu un autoturism condus regulamentar, continuându-și deplasarea spre municipiul Sibiu.
 
Urmărirea a continuat spre municipiul Sibiu, unde s-a dispus organizarea unui alt dispozitiv, format din polițiști ai Biroului Rutier Sibiu și ai Secției 1 Poliție Urbană Sibiu, respectiv 4 polițiști.
 
Primii ajunși în zona de acces în municipiulSibiu, respectiv în apropierea intersecției DN1 cu strada Mihai Viteazu din localitatea Șelimbăr, au fost reprezentanții Biroului Rutier. Aceștia, pentru a evita formarea unor coloane în staționare la pătrunderea în intersecție și ocolirea echipajului de poliție prin stația de carburant din imediata apropiere, s-au deplasat la o distanță de aproximativ 100 m după intersecție, spre Brașov și au trecut cu dispozitivul de oprire forțată “SPIKE” în mănă, peste separatorul de sensuri din beton, pentru a se poziționa în zona din spatele coloanei, după accesul în stația de carburant.
 
Astfel, în jurul orei 11.18, la foarte scurt timp după sosirea primului echipaj, au ajuns și polițiștii de la Secția 1 Poliție Urbană Șelimbăr, care au poziționat autospeciala de poliție pe breteaua de acces în intersecția sens giratoriu, pentru a evita posibilitatea de coliziune, în traiect perpendicular, și a degaja circulația pe direcția de deplasare a autoturismului urmărit.
 
Imediat după ce polițiștii au coborât din autospecială și în timp ce polițiștii Biroului Rutier se deplasau printre autovehiculele aflate pe benzile 1 și 2 ale sensului de mers pentru a se poziționa, autoturismul urmărit a ajuns în zonă, unde, din cauza vitezei și, așa cum avea să se constate ulterior, din cauza lipsei de experiență în conducere și conducerii sub influența substanțelor psihoactive, în încercarea de a pătrunde printre cele două șiruri de autovehicule oprite în coloana formată în așteptare pentru a intra în intersecție, conducătorul auto a pierdut controlul direcției de mers și a intrat în coliziune cu trei autoturisme, un al patrulea autoturism fiind avariat de bucăți metalice rezultate din coliziunea celorlalte autovehicule.
 
După impact, autoturismul urmărit  a mai rulat aproximativ 200m, spre intersecția sens giratoriu, unde șoferul a oprit, a abandonat autoturismul și a părăsit în fugă locul accidentului, în direcția localității Șelimbăr.
Acesta a fost prins în foarte scurt timp,  pe o stradă din apropiere,  din localitatea Șelimbăr, după care a fost condus la sediul Serviciului Rutier Sibiu pentru lămurirea situației și aplicarea măsurilor legale conform competenței.
 
În acest context, referindu-ne strict la modul de acțiune al polițiștilor, facem următoarele precizări:
 
Misiunea s-a desfășurat cu respectarea procedurilor specifice de lucru aplicabile în astfel de situații, în acțiunile derulate fiind implicați polițiști din cadrul Serviciului Rutier Sibiu, al Biroului Rutier Sibiu, precum și polițiști din cadrul Secției de Poliție Urbană Sibiu.
 
Vorbim despre o misiune contracronometru, derulată pe o distanță de aproximativ 10 kilometri, într-un timp foarte scurt, aproximativ 10 – 11 minute de la reperarea autoturismului pe Hula Bradului până la accidentul produs la intrarea în municipiul Sibiu.
 
Considerăm important de menționat faptul că urmărirea autoturismului în cauză nu a fost una agresivă, obiectivul prioritar al polițiștilor fiind acela de a elimina sau minimiza consecințele unor eventuale evenimente neprevăzute care ar fi putut avea consecințe dezastruoase pentru participanții la trafic.
 
Totodată, așa cum am precizat și în alte rânduri, zona în care s-a produs accidentul rutier este una cu valori de trafic deosebit de ridicate, în orice moment al zilei, toate eforturile polițiștilor implicați în această misiune îndreptându-se spre protejarea integrității persoanelor, mai ales în condițiile în care, comportamentul în trafic al șoferului a generat suspiciuni că s-ar putea afla sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. De altfel, rezultatele analizelor de laborator efectuate au confirmat prezența în organismul șoferului a unei substanțe psihoactive. Acest aspect, coroborat cu lipsa de experiență în conducere și imposibilitatea anticipării consecințelor faptelor sale au dus, din păcate, la producerea accidentului rutier, eveniment ale cărui urmări au fost reduse ca grad de pericol la adresa vieții tuturor participanților la trafic.

Citește și: 

Un cetățean străin beat și drogat a furat o mașină cu care a fost implicat în două accidente rutiere
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii