Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:32 07 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevarul despre moartea tanarului Tothezan va fi aflat dupa o noua expertiza medico-legala

ro

19 Jun, 2003 00:00 1467 Marime text

Ancheta dezgropata

Cazul studentului Liviu Tothezan care s-a sinucis la inceputul anului acesta va fi scos din nou la lumina * Mama acestuia afirma ca propriul ei copil a fost, de fapt, ucis si ca cineva i-ar fi inscenat sinuciderea * In vederea elucidarii cazului, corpul tanarului va fi deshumat, in vederea efectuarii unei noi expertize medico-legale * Politistii care au anchetat cazul spun ca nu au nici o indoiala privind cauzele mortii tanarului, deoarece au incredere in examenul medico-legal efectuat la acel moment * Expertiza va fi facuta pe cheltuiala celui care o solicita si va costa in jur de 18 milioane de lei

Versiunea din ianuarie

Politistii si echipajul Salvarii s-au aflat, in noaptea de 23 ianuarie, la domiciliul familiei Tothezan, din Constanta. Oamenii legii au fost chemati, in jurul orei 24.00, de catre socrul lui Liviu Tothezan, Ibraim Ibraim, care si-ar fi descoperit ginerele spanzurat de clanta unei usi din interiorul apartamentului. Medicul de la Salvare a constatat decesul lui Liviu Tothezan, in varsta de 34 de ani. Acesta a fost gasit spanzurat, in jurul orei 23.00, cu o cravata de clanta usii de la baia apartamentului unde acesta locuia impreuna cu sotia si socrii sai. Liviu Tothezan daduse examen de admitere la o facultate din Constanta si fusese admis la cursurile cu frecventa redusa. Liviu era inainte de prima sa sesiune. Sotia si tatal sau au declarat politistilor ca motivul pentru care s-a sinucis Liviu a fost stresul cauzat de examenele care-l asteptau in sesiune. Din declaratiile date de sotie si socri a reiesit faptul cum ca sinucigasul s-ar fi considerat depasit de tensiunea examenelor si cursurilor pe care urma sa si le insuseasca. Tot din declaratiile acestora reiese faptul ca Tothezan venise baut acasa si, dupa o cearta cu sotia sa, a plecat sa se culce. Pe fondul acestei depresii, Tothezan ar fi ales sa se sinucida. El nu a lasat nici un bilet in care sa-si justifice gestul. Explicatia familiei nu pare, totusi, un motiv pentru o sinucidere, mai ales ca tanarul nu sustinuse nici un examen. Daca nu ar fi facut fata, ar fi avut varianta simpla a abandonului facultatii. Politistii au stabilit ca este vorba de o sinucidere, fara sa caute si alte indicii care ar fi putut certifica cu siguranta verdictul dat de medicul Salvarii si al celor de la criminalistica.

Convingerile mamei

De mai multa vreme, mama lui Tothezan cauta sa scoata adevarul la iveala, asa cum il vede si il simte ea, vizavi de moartea fiului sau. Conform declaratiilor sale scrise, dar si verbale, aceasta este mai mult ca sigura ca fiul ei a fost, de fapt, omorat cu o lovitura primita in cap. Argumentele acesteia sunt multiple, pornind de la faptul ca fiul ei nu era acceptat in familia sotiei sale deoarece acesta era roman ortodox, iar sotia sa era de rit musulman. Totodata, acesta locuia in apartamentul socrilor. Mama lui Tothezan spune ca de la inceput i s-au parut suspecte imprejurarile in care a fost gasit fiul ei, deoarece afirma ca, la sosirea ei in apartamentul unde se afla cadavrul, acesta avea mainile rasucite in mod nefiresc, ca si cum ar fi avut loc o lupta, lantul de aur de la gat si verigheta ii lipseau. Sotia acestuia i-ar fi spus ca bijuteriile i-ar fi fost luate de politisti sau de cei de pe Salvare, chestiune care s-a dovedit a fi falsa. Femeia spune ca, la sosirea ei, politistul care era de fata si care se pare ca era un cunoscut al casei, i-ar fi intrebat pe cei din jur: "Cine a chemat-o pe asta aici?". Nu i s-a permis nici macar sa-si conduca fiul in locul unde trebuia sa i se efectueze necropsia. La morga Cimitirului Central, mama lui Tothezan s-a lovit din nou de probleme. Aici, nu i s-a dat voie sa poarte vreo discutie cu medicul legist, acesta fiind abordat intr-o incapere separata de rudele sotiei lui Tothezan, iar legatura cu mama decedatului o tinea prin mesageri. Totul a decurs prin implicarea unui agent de politie cunoscut de familia sotiei decedatului. Dupa toata tarasenia petrecuta la morga, cadavrul lui Tothezan parea a nu fi fost miscat din locul unde fusese asezat initial, pe jos, langa un perete. De aici se pune intrebarea daca autopsia s-a mai facut sau nu. La fel, nici macar instrumentul spanzurarii nu a fost clar definit, deoarece in declaratiile martorilor apar mai multe elemente diferite. Curele, cravate, sfori etc. Pe cand un caz "beton" nu ar fi lasat loc unor astfel de suspiciuni si toata lumea ar fi fost lamurita. Tot la fel sunt destule inadvertente vizavi de imbracamintea cu care acesta a fost fotografiat cand a fost gasit spanzurat si hainele cu care acesta a fost gasit intins pe jos de mama sa in casa socrilor.

Deshumare pentru o noua necropsie

Mama lui Liviu Tothezan spune ca este sigura ca fiul ei a fost lovit in cap cu un obiect dur, dupa care i s-ar fi inscenat sinuciderea pentru ca nimeni sa nu fie tras la raspundere. Toate aceste nelamuriri vor fi rezolvate in urma actiunii desfasurate de mama decedatului, actiuni care vizeaza deshumarea cadavrului si efectuarea unui alt examen medico-legal, de data aceasta facut de medici legisti de la Bucuresti. Deshumarea va costa in jur de 18 milioane de lei si are nevoie de mai multe avize destul de greu de obtinut. Incercand sa aflam pozitia politistilor care s-au ocupat de acest caz, cei de la Sectia de Criminalistica din cadrul IPJ Constanta ne-au spus ca, pentru ei, cazul este clar o sinucidere, mai ales ca certificatul medico-legal emis de Medicina Legala dovedeste cauzele decesului, si anume "asfixie mecanica prin spanzurare". Pentru ei, pentru politisti, decizia patologului este litera de lege, asa ca orice suspiciune iese din calcul. Daca certificatul medical constatator al decesului ar fi continut elemente neclare vizand cauzele mortii, atunci politistii ar fi avut intr-adevar de lucru. In ciuda acestor chestiuni, mama lui Tothezan este hotarata sa afle adevarul indiferent de pretul pe care-l va trebui sa-l plateasca.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii